No, mitähän sitä sanoisi. Tuo tyyppi, jonka synttärit oli ja joka sitten jälkeenpäin laittoi sen viestin, että ei ihme ettei sulla ole kavereita, laittoi myöhemmin lisää viestejä. Ensinnäkin, että ei ihme sekään, että Jaska ei pyytänyt minua mukaansa matkalle. Ja sitten, että hän toivoi, ettei olisi kutsunutkaan minua lainkaan, ja että olen 12-vuotiaan tasolla.

Vastasin kyllä noihin viesteihin. Toiseen sanoin, että jos hänellä on paha olo tai muuten kiukuttaa, niin aloita terapia uudestaan tai mene treenaamaan salille. Sitten sanoin, että hänkö on sitten kypsä 25-vuotias, kun lähettelee viestejä, joiden tarkoitus on selkeästi vain pyrkiä hajottamaan toisen psyykettä, ja että ei oikeasti ole sitten pakko jatkossa kutsua, koska minulla ei ole mitään halua hengata sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät kuin hän.

Siihen viestiin sain ensimmäisen edes suht loogisen viestin. Hän sanoi, että ei huvikseen niitä lähettele, vaan haluaa vittuilla takaisin, koska minäkin vittuilin hänelle, ja sitten hän sanoi, että olin haukkunut häntä homoksi, pilkannut hänen hiustyyliään ja vähätellyt hänen harrastuksiaan. Siihen sitten vastasin selittämällä, että en todellakaan haukkunut häntä homoksi, illan aikana vain jossain vaiheessa kysyin, että onko hän homo, kun en ole päässyt hänestä perille ja ajattelin, että ehkä se on jotain sellaista. Kommentin siitä, että hei sulla on tukka aina muotoiltuna töyhtöksikin, niin sopisi kuvaan, sanoi joku muu, minä vain sitten siihen nauroin - koska selkeästi se oli vitsi - ja sanoin, että niin joo. Hänen harrastuksistaan - tai siis treenaamisesta - en muista sanoneeni yhtään mitään.

Selitin tuon ja sitten sanoin, että en ole itsekään ylpeä käytöksestäni, mutta hänen ne jälkeenpäin lähettämänsä ilkeät kommentit olivat jotain ihan muuta. Hän itse vittuilee muille jatkuvasti, siis ihan koko ajan, ja siksi on välillä hankala olla hänen seurassaan, kun kaikkea pitää miettiä, että tarkoittaako hän sitä vai ei. Sanoin hänelle, että kun hän tekee niin, niin kai ajattelin, että se on hänen tapansa kommunikoida ja siksi tein hänelle samaa, mutta että en ikinä tarkoittanut loukata. Ei vastannut tuohon enää mitään, mutta kun Jaska sitten kysyi tyypiltä, että miksi vittuilet Amialle, hän kuulemma sanoi, että pilasin koko illan. Siihen Jaska oli kuulemma sanonut, että olisit voinut asian vähän asiallisemmin hoitaa.

En tykännyt, että Jaska meni puhumaan hänelle. Sama kävi silloin syksyllä tai kesällä tai joskus, kun edellisen kerran viiltelin. Todella ahdistuin ja sätin Jaskaa sitten siitä, ja ajattelin, että hänen olisi pitänyt sanoa tyypille vain jotain että älä lähettele viestejä Amialle, jätä se rauhaan, eikä kysyä sovittelevasti, että miksi teet näin, jne. No, Jaska veti sen silti ihan hyvin, mutta olisin halunnut, että hän olisi ollut enemmän minun puolellani, ollut vihainen siitä, että joku pyrki todella satuttamaan minua joillain viesteillä.

Myöhemmin eilen toinen tyyppi niistä synttäribileistä aloitti keskustelun kanssani ja kyseli, että miten menee, ja sanoin hänelle sitten, että on tosi kurja fiilis niistä bileistä ja siitä miten käyttäydyin. Hän sanoi siihen, että ei hänestä minulla ole mitään syytä tuntea oloani kurjaksi, koska hän ainakin piti siitä, että minä puhun. Siihen sanoin sitten, että tämä synttärisankari oli sanonut, että pilasin illan, ei ihme ettei sulla ole kavereita, ei ihme ettei Jaska halunnut sua mukaansa. Hän piti asiaa uskomattomana, enkä tiedä tietenkään, että uskoiko hän minua edes. Olemme tunteneet "todella" kauan, hän oli päiväosastolla silloin kun tulin sinne viime vuoden alussa.

Tuosta keskustelusta tuli parempi fiilis, mutta kun tänään ne muut bileiden tyypit tulivat keskuksella vastaan ja moikkasivat, minua vain nolotti niin kauheasti. En tiedä, mitä teen sitten kun tämä haukkujatyyppi tulee vastaan... Ei ole kyllä aikomusta moikata tai teeskennellä hyviä välejä, mitä hän varmaan tekee, mutta en kyllä avointa vihamielisyyttäkään aio osoittaa. Ehkä vähän ilkeää ajatella, mutta toivon, että tyyppi tekisi saman kuin syksyllä teki, eli katoaisi yhtäkkiä ilman mitään merkkiä moneksi kuukaudeksi eikä kukaan tietäisi yhtään missä hän on ja mitä tekee. Kuulemma oli vain kotona ja treenasi, tunsi olevansa liian terve, halusi jotain muuta, ehkä jotain työjuttua ennemmin, eikä halunnut olla tekemisissä yhtään kenenkään vanhan tutun kanssa.

Minun ja Jaskan suhde tuntuu niin vaihtelevalta. Kun ollaan yhdessä, niin kaikki on jees, tuntuu, että tämä on hyvä suhde, me tullaan toimeen, ongelmat pystytään puhumaan ja selvittämään. Mutta sitten kun kommunikoidaan viestittelemällä Facebookissa, pelkästään tekstillä, suhde tuntuu yhtäkkiä paljon huonommalta. Vatvon asioita enemmän ja suunnittelen kaikkea ei-niin-huomaavaista vastapainoksi niistä epämiellyttävyyksistä, joita hän on minulle tehnyt. Kuitenkin sitten kun nähdään, niin vain unohdan nämä, ne tuntuvat typeriltä, koska Jaska on pahoillaan, tunnen, että hän on pahoillaan, ymmärrän, ja kun jonkun epäilykseni sanon, Jaska vain kysyy, että miksi ihmeessä ajattelet noin, voi hassu, sinun pitäisi vain luottaa minuun, en kai voisi tehdä sinulle noin?

Jaskalla on paljon stressiä, kun hänen asumistukensa katkesi, kun hän ei laittanut vuokrantarkistus-juttua ajoissa, ja hänen toimeentulohakemuksensakin on vielä käsittelyssä ja vuokra on maksamatta, hän on velkaa kaikille ja silti hänen pitäisi torstaina lähteä kahden viikon matkalle. Vakuutteli kuitenkin, että muistaa velkansa minulle ja maksaa sen kyllä. Kun vielä luulin, että olimme menossa Ateenaan, lainasin Jaskalle 50€ passia varten, mutta kun kuulin asioiden oikean laidan, halusin vain sanoa, että haluan muuten sen viisikymppiä takaisin NYT. Sen sijaan sympatisoin ja sanoin, että ei mitään kiirettä, maksa sitten kun voit.

Olen saanut vaihteeksi luettua todella hyvin tänään. Viime viikko oli katastrofi lukemisen suhteen: sain käytyä läpi 10 sivua, vaikka tavoitteenani oli saada luettua saman verran per päivä. Tänään olen saanut käytyä läpi jo 9 sivua ja minulla on hyvä fiilis ja oikea keskittymiskyky päällä. Ja kirjoitan silti tänne. Joo. Piti jotain ajatuksia saada pois päästä taas. Onneksi huomenna on terapia, ehkä terapeuttini saa jotain järkeä tuon tyypin käytökseen... Nyt lukemaan.