Maanantaina tuli dokumentti siitä, miten naisten ja miesten aivot eroavat toisistaan, ja koska minä olen aikaisemmin ajatellut, että ne eroavat ihan totaalisesti, katsoin dokumentin tietenkin suurella mielenkiinnolla ja nauhoitinkin sen. Se oli ihan erilainen kuin olin kuvitellut ja ne testien tulokset olivat ihan päinvastaisia kuin olin arvellut.

Minä en sitten kai olekaan seksisti. En ainakaan sen ohjelman perusteella. Ajattelin, että joo, taatusti huomaan, että miehet ajattelevat ihan samoin kuin naisetkin ja että en vain itse usko sitä, koska olen seksisti, mutta asia ei ollutkaan niin. Ohjelmassa testattiin viittä naista ja viittä miestä, jotka tekivät erilaisia tehtäviä. Heille tehtiin myös tehtäviä, joista he eivät olleet tietoisia ja sitten käsiteltiin netissä tehtyjä randomihmisten vastauksia erilaisiin tehtäviin.

Aluksi testattiin sitä, mihin naiset ja miehet kiinnittävät huomiota. Heitä kuvattiin salaa taksissa ja taksikuski oli näyttelijä. Näyttelijä puhui kaikille samat asiat ja sitten niiltä testattavilta kysyttiin jälkeenpäin, mitä he muistivat taksikuskin puheesta. Kävi ilmi, että naiset eivät muistaneet mitään faktoja, joita tämä taksikuski luetteli, mutta muistivat hyvin tarkkaan sen, mitä tämä oli kertonut avioliitostaan (ja siitä, miten hänen vaimonsa oli lähtenyt toisen mukaan). Miehet puolestaan muistivat ne faktat todella hyvin. Yksikin mies innostui selittämään siitä, millainen se auto oli ollut, ja kun häneltä kysyttiin, puhuiko kuski avioliitostaan, hän vastasi: "Joo, kyllä hän taisi siitä jotain mainita. Ja autossa oli automaattivaihteet. Ja pähkinäpuiset listat."

Sitten testattiin pelkästään miehiä ja tultiin tulokseen, että jos he katsovat uutisia, ratkaisevaa asioiden muistamisen kannalta on se, onko uutistoimittaja mies vai nainen. Miehen uutisista he muistivat ne uutiset ja pystyivät selostamaan niitä tarkkaan, mutta naisen lukemista uutisista he muistivat vain sen, millaiset vaatteet naisella oli ollut ja sen, oliko hän viehättävä vai ei. Yksikin mies sanoi (eri tyyppi kuin edellisessä testissä) kysyttäessä, mitä hän naisen lukemista uutisista muisti: "Hänellä oli kauniit rinnat."

Sitten testattiin empatiaa. Siinä oli ensin kyselylomake, joka piti täyttää, mutta sitten empaattisuutta testattiin myös kadulla. Kadunreunaan laitettiin istumaan 8-vuotias lapsinäyttelijä ja hänen käskettiin näyttää surulliselta. Tunnin aikana 22% ohikulkevista naisista pysähtyi kysymään, onko lapsella kaikki hyvin ja jotkut tulivat kysymään sitä monta kertaa. Miehistä pysähtyi vain 1% (=2 miestä), joista toinen oli vielä naisen kanssa. Kun miehiltä kysyttiin myöhemmin, miksi he eivät olleet menneet tarjoamaan apuaan, heillä oli erilaisia selityksiä. Yksikin mies sanoi, että katsoi, että tytöllä oli uudet kengät, eikä siksi ajatellut, että hän olisi avun tarpeessa. Ja toinen mies, joka oli nähnyt lapsinäyttelijän istumassa samassa kohtaa kaksi kertaa (mennessään kauppaan ja tullessaan sieltä) sanoi ajatelleensa, että tyttö odotti luultavasti vain jotakuta kampaajalta tai jotain.

Kyselylomakeiden analysointi antoi samanlaisia tuloksia. Jotkut miehet saivat kauhean vähän pisteitä empaattisuudesta (yksikin sai vain 3/20). Korkein tulos mieheltä oli 12/20, ja vain kaksi naista sai sitä korkeamman tuloksen. Hän oli huippunyrkkeilijä, joka sanoi ihmettelevänsä sitä tulosta, koska pisti nyrkkeilyn kaiken edelle. Hän sanoi, että tyttöystävät eivät pitäneet aina siitä, että hän nyrkkeili niin paljon, mutta että palkinnot olivat hänelle tärkeämpiä kuin ne naiset. Ja lisäksi tämä tyyppi kommentoi tuota tulosta niin, että hän ajatteli aluksi, että se tulos oli heikkouden merkki, mutta sanoi sitten myöhemmin, että ehkä se on sitenkin hyvä, että hänessä on myös toinen puoli - etenkin kun hän oli kaikissa muissa testeissä 100%:sti miesten puolella.

Sitten tutkittiin sitä, miten testosteroni, jota molemmat sukupuolet tuottavat (eri määriä tosin), vaikuttaa käyttäytymiseen. Sitä testattiin koehenkilöillä mikroautokilpailun avulla. Kaikki miehet sijoittuivat ennen naisia. Heidän testosteroni-tasoaan tarkkailtiin kilpailun aikana, ja kävi ilmi, että miehet erittivät testosteronia melko paljon, mutta naiset eivät yhtään normaalia enemmän. Testosteroni sai miehet kilpailemaan enemmän tosissaan ja ottamaan enemmän riskejä ja siten voittamaan. Yksi näistä miehistä kertoi tässä yhteydessä siitä, että hänellä on kova tarve voittaa. Hän selitti, miten ei anna kotonakaan poikansa voittaa missään pelissä, koska se ei opettaisi häntä lainkaan. Hän pelaa tosissaan poikaansa vastaan, eikä ole pahoillaan siitä, että tämä hävittyään itkee, vaan sanoi, että poika vain ilmentää sitä, miltä hänestä tuntuisi jos hän itse häviäisi. Poika oli 6-vuotias.

Testosteronin vaikutuksia tutkittiin myös muilla tavoilla ja tultiin tulokseen, että tytöt ja pojat ovat syntymästä asti erilaisia ajatuksiltaan. Miehinen käytös ei siis ole opittu ominaisuus, vaan se on vakiovarusteena kaikissa samaa sukupuolta olevissa. Jo muutaman päivän ikäinen tyttövauva katsoo ihmiskasvoja hyvin tarkkaan, kun taas poikavauva ei ole kiinnostunut niin paljon kasvoista, mutta tuijottaa enemmän esineitä.

Tätä samaa asiaa testattiin myös n. 5-vuotiailla. Ensin pojalle näytettiin animaatio, jossa oli kaksi kolmiota, joista isompi työnsi pienempää pois. Pojalta kysyttiin, että mitä hänen mielestään kuvassa tapahtuu. Pojan vastaus oli hyvin yksinkertainen: "Isompi kolmio työntää pienempää kolmiota." Kun tytölle näytettiin sama animaatio, hän sanoi yhtään aikailematta: "Siinä on äiti ja vauva, ja äiti ajaa vauvaa pois kotoa, koska hän haluaa katsoa telkkaria ja vauva pitää liian kovaa meteliä." Kun pojalle sitten sanottiin, että jos kolmiot olisivat ihmisiä, millaisia ihmisiä he olivat. Siihen poika vastasi: "Kolmikulmaisia ihmisiä. Mutta eivät ne ole ihmisiä. Ei niillä ole jalkojakaan."

Ohjelmassa tutkittiin myös yhden avioparin ongelmia. Nainen väitti, että mies oli täysin tunteeton eikä ymmärtänyt häntä, mutta mies väitti, että kyllä oli ja kyllä ymmärsi. Heidät laitettiin sellaiseen aivojenkuvaus-systeemiin ja sitten heille näytettiin kasvoja ja heidän piti päättää olivatko niiden ilmeet negatiivisia vai positiivisia. Heidän aivojensa toimintaa seurattiin samalla. Kävi ilmi, että tämä nainen tulkitsi kasvojen mielialoja tunteidensa perusteella, kun taas se mies suoritti tehtävän ilman että hänen aivojensa tunneosassa tapahtui yhtään mitään. Sitten se tutkimusta johtava tyyppi sanoi, että sillä pystyy selittämään paljon tämän avioparin ongelmia. Lisäksi hän sanoi, että on hyvin suuri virhe olettaa, että eri sukupuolta olevat ihmiset ajattelevat samalla lailla, koska siitä syntyy pelkästään ongelmia.

Lisäksi myös todistettiin, että naiset ovat keskimäärin sanallisesti lahjakkaampia kuin miehet. Niin ja että jos miehelle soitetaan korvakuulokkeista samaan aikaan eri sana kuin toisesta, hän kuulee vain sen, joka kuuluu oikeanpuoleisesta, koska hän ajattelee tällaisissa tapauksissa vain oikealla aivopuoliskolla. Samassa testissä nainen kuulee molemmat sanat, koska käyttää molempia aivopuoliskoja.

Naiset ovat puolestaan huonompia visuaalis-spatiaalisissa taidoissa, eli kolmiulotteisuuden hahmottamisessa - siis paitsi jos he ovat kohdussa saaneet jossain vaiheessa keskimääräistä enemmän testosteronia. Tämä ilmenee paitsi sikiövesitutkimuksessa, myös etusormen ja nimettömän pituuksien suhteesta toisiinsa. Mitä pitempi nimetön on kuin etusormi, sitä enemmän testosteronia kohtuaikana on saanut (ei vaikuta sukupuoleen, vaan pelkästään aivojen ominaisuuksiin). Kokeessa oli nainen, jolla oli merkittävästi pitempi nimetön kuin etusormi ja hän onnistui ainoana naisena suorittamaan visuaalis-spatiaalis -tehtävän ja voitti sen yhdessä yhden miehen kanssa.

Minulle jäi tästä dokumentista jotenkin epämukava olo. Joo, uskoin olevani seksisti ja vaikka mitä, mutta minusta tuntui pahalta, kun kaikki miehet saatiin näyttämään tuossa dokumentissa ihan tunteettomilta ääliöiltä. En minä halua ainakaan uskoa mitään sellaista, mutta sitten tuntuu jotenkin ikävältä ajatella, että ei kyse ole uskomisesta, vaan on todistettu, että asia on noin. Ei tämä saanut minua vihaamaan miespuolisia ihmisiä enempää. Se sai minut vain toteamaan, että me kuulumme suunnilleen eri lajiin ja on turha vihata ketään ominaisuuksien perusteella, jotka eivät johdu hänestä itsestään, vaan hänen sukupuolestaan. Mutta sen sijaan se vähensi entisestään minun luottamustani miespuolisiin ihmisiin. En ehkä voi perustellusti vihata erilaisia ihmisiä, mutta en liioin voi luottaakaan sellaisiin, jotka todistetusti pitävät arvossa täysin eri asioita kuin minä.

No, testasin sitten bbc:n sivuilla (http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sex) omat aivoni. Minulla on naiselle keskimääräistä miehisemmät aivot. Siinä oli jana, jonka toisessa päässä oli naisten aivot ja toisessa päässä miesten aivot. Keskellä oli nolla. Naiset sijoittuivat keskimäärin naisten puolelle täsmälleen puoleenväliin (50) ja miehet keskimäärin miesten puolen puoleenväliin (50). Minun aivoni sijoittuivat neljänneksen verran (25) naisten puolelle. Ja lisäksi kopioin kopiokoneella käteni ja mittasin etusormet ja nimettömät. Minun oikean käden nimetön on 4mm pitempi kuin etusormi ja vasemman 2 mm pitempi, kun ne naisilla ovat keskimäärin samanmittaiset (ja miehillä nimetön on pitempi). Loistavaa, minulla on käsieni mukaan putkiaivot. Hmph.

Ja kaikki haluavat tietysti nähdä minun käteni, joten liitän niistä kuvan tähän loppuun. Pienennettynä tietysti, koska minulla on niin törkeän isot kädet, että ne eivät mahtuisi oikean kokoisina tähän ollenkaan. Nanilla on yhtä isot kädet kuin minulla, mutta minulla on jotenkin hämärästi silti pitemmät sormet kuin hänellä. No joo, kai isot kädet ja pitkät sormet ovat hyvät pianistilla, mutta jotenkin käteni tuntuvat joskus häiritsevän yli-isoilta. Mutta minulla on ihan tikkusuorat sormet, mistä olen ylpeä. Paitsi pikkusormi on jonkinverran vino. Hmph.

           kdet.jpg