Vieläkin on kurja fiilis eilisestä. Yritin miettiä, että mikä siinä oikein niin pahasti häiritsi, ja jotenkin vasta tajusin sen sitten kun huomasin miettiväni muutamaa yksittäistä hetkeä koko ajan uudestaan ja uudestaan. Voi kyllä olla myös oman pääni tuotoksia, ja ehkä ylianalysoin kaikkea, mutta kuitenkin.

Salla ja Jaska eivät olleet kaksistaan, kunnes Salla lähti vessaan ja Jaska lähti hänen mukaansa. Ei, en usko mitään dramaattista tapahtuneen, mutta jotenkin mietin, että he puhuivat taas minusta. Tuntuu, että aina kun puhuvat yhtään mitään yhtään missään, puhuvat minusta. Tällä kertaa Salla ei vain sanonut minulle mitään. Mietin, että kun olin tuota edeltävänä päivänä avautunut Jaskalle siitä, mitä hän oli sanonut Sallalle, niin vähän ihmettelin, että Jaska ei ärsyyntynyt siitä mitenkään, siis siitä, että Salla oli kertonut minulle kaiken - taas. Mietin, että ehkä Jaska sanoi siitä Sallalle.

Myöhemmin eilen sitten kun käveltiin jonnekin sateenvarjot auki, Salla selitti, miten oli itse dyykannut sen sateenvarjon jostain roskiksesta, ja että se oli todella hieno, vaikka vähän rikki, kannattaa dyykata roskiksia, sieltä löytyy vaikka mitä. Hän oli minulle sanonut aikaisemmin, että se sateenvarjo oli keskukselta, ne ohjaajat olivat antaneet sen Sallalle sen jälkeen kun se oli lojunut melkein vuoden siellä käyttämättömänä, kun joku oli sen jättänyt. En sanonut kuitenkaan mitään, koska mielestäni se ei ollut niin oleellista, vain sellaista yleistä höpinää, mitä väliä? No, Salla sitten kuitenkin korjasi itse, että ei, kun tämä sateenvarjo onkin keskukselta ja se, jonka hän dyykkasi, onkin kotona.

Siihen Jaska sitten sanoi jotain, mikä minua on nyt jälkeenpäin mietityttänyt ja mietitytti silloinkin. Hän sanoi Sallalle, että juuri äskenhän oli puhetta siitä valehtelusta, että taas hän keksii jotain juttua omasta päästään, jonka selittää muille totena. En muista, mitä Salla sanoi siihen, varmaan jotain, että sekoitti vain nuo sateenvarjot tai jotain.

Mutta koko päivän oltiin oltu sillä porukalla, eikä kyllä missään vaiheessa puhuttu mistään valehtelusta. Ja ainut hetki, kun minä en olisi ollut jotain juttua kuulemassa, oli se, kun he ehkä 20 minuuttia ennen tuota valehtelu-kommenttia olivat molemmat menossa vessaan.

Joten mistä ihmeestä oli kyse? Mitä Salla oli valehdellut? Salla keksii juttuja omasta päästään? Nyt tajusin tänään, että tämä kurja fiilikseni liittyy ehkä myös Sallaan. No, ensinnäkin hän jätti minut noiden miesten kanssa, vaikka olin aikaisemmin sanonut, että se on viimeinen asia mitä haluan. Okei, hän oli kännissä ja sanoi, että tuntee olonsa ihan kusipääksi, ja kun muut sanoivat, että mene nyt vaan sinne backstagelle juomaan sitä boolia, niin Salla sanoi, että mutta kun Amialla on ankeaa. Sanoin siihen vain, että mene vaan, minä voin kyllä lähteä kotiin, jos minusta on liian ankeaa.

Mutta ehkä tuohon fiilikseeni vaikuttaa myös tuo, mitä Jaska sanoi. Olen luottanut Sofiaan, vaikka hän on kertonut minulle suunnilleen kaiken, mitä hän tietää mistään. Meidän tuttavapiiristä yksi mies oli myös laitoksessa jonkun aikaa, ja vaikka tämä mies sitten kertoi minulle siitä itse sinä päivänä, kun pääsi pois, olin kuullut koko jutun jo Sallalta, enkä edes tiedä, mistä hän sen tiesi, koska hän ja tämä mies eivät kauheasti ole tekemisissä. Mutta varmaan Salla oli kuullut sen joltain kaveriltaan, joka oli kuullut sen tältä tyypiltä, tai sitten siinä on ollut vielä enemmän välikäsiä.

Ja kun perjantaina puhuin tuohon aiheeseen liittyen, että kun minä olin siellä, niin minäkin törmäsin yhteen tuttuun, ja kun en sitten sanonut, kuka se oli, Salla hieman ärsyyntyi, että ensin kerrot kaikkea tuollaista, ja sitten jätät vaan roikkumaan ilmaan sen kuka se oli. Nyt kaduttaa tuo, mutta sanoin Sallalle sitten, kuka se oli ollut, vaikka minun mielestäni tuollaisia asioita ei pitäisi levitellä ilman että tämä itse henkilö on antanut siihen lupaansa. En sitten sanonut tälle miehellekään, että olin kuullut kaiken jo, olin jopa kuullut, että hän pääsi pois sinä päivänä. Mietin sitten myös, että kun Salla raportoi Jaskan jokaisen sanan minulle, ja kun tämä uskovainen tyyppi tunnusti tunteensa Sallalle, Salla kertoi siitä paitsi minulle, niin myös Jaskalle ja kaikille, jotka keskuksella sattuivat kuuntelemaan, myös ohjaajille. Mielestäni sekään ei ole niin kivaa.

Mutta nuo Jaskan sanat mietityttävät. Jos yleensä puhuvat minusta, ja silloin perjantainakin ollessani siellä kaupassa ostamassa sitä lukkoa pyörääni, mietin, että puhuvatkohan he minusta, mutta sitten ajattelin, että olen vain vainoharhainen, eikä minun pitäisi ajatella, että kaikessa on aina kyse minusta. Ja sitten Salla vahvistikin sen alkuperäisen mietelmäni, että he olivat puhuneet minusta. Joten puhuivatko he minusta silloin kun olivat hetken kaksistaan, kun Jaska lähti Sallan perään? Jaska vaikutti vihaiselta Sallalle, mutta mistä hän oli vihainen? Edellisenä iltana hän oli kuullut minulta, että Salla oli kertonut kaiken heidän keskustelustaan minulle, joten oliko hän vihainen siitä, että Salla oli kertonut eteenpäin? Ja jos oli, niin miksei hän ilmaissut sitä suuttumustaan minulle lainkaan silloin kun hän sai tuon tietää?

Ja jos kyse oli tuosta, niin miten valehtelu liittyy siihen? Miten se, että Salla keksii asioita omasta päästään, liittyy tuohon? Onko Salla valehdellut Jaskalle - vai onko Salla valehdellut minulle jostain Jaskaan liittyvästä? Onko Salla kertonut minulle Jaskasta jotain, mikä ei pidä paikkaansa? Mutta kun viittasin keskustelussa siihen, mitä Salla oli heidän perjantaisesta keskustelustaan minulle sanonut, niin Jaska ei suoraan kiistänyt mitään. Okei, hän sanoi, että jokin ei ollut ihan noin, sanat olivat oikein, mutta Sallan tulkinta jostain ehkä vähän väärä. Mutta kuulin Sallalta hänen näkemyksensä keskustelusta ja Jaskalta hänen näkemyksensä, ja lähinnä se tuntui minulle siltä, että keskustelu on mennyt juuri niin kuin ymmärsinkin, mutta että molemmat osapuolet ovat tulkinneet toisiaan hieman väärin.

Mutta edelleen, mistä Salla valehteli? Mitä Salla on keksinyt päästään, paitsi sateenvarjojutun? En pidä yhtään ajatuksesta, että Sallalla ja Jaskalla on joitain yhteisiä salaisuuksia. Tulee lähinnä sellainen epäilevä fiilis, mustasukkainenkin, ja tuntuu, että en halua kyllä olla kummankaan kanssa tekemisissä. Yritin joku päivä selventää ajatuksiani Jaskasta listaamalla plussat ja miinukset hänessä. Yksi miinuksista oli Salla, siis jo ennen tätä viimeisintä juttua. En pidä yhtään siitä, että he ovat ylipäätään tekemisissä, oli se sitten millaista tahansa. Ja etenkin kun Sallakin on jo sanonut, että ei edes halua jäädä Jaskan kanssa enää hetkeksikään kaksistaan, niin miksi sitten jatkuvasti näillä on jotain kahdenkeskisiä juttuja?

Jotenkin tuli sellainen olo taas, että ei saakeli, olisi pakko päästä pois maasta, tai edes kaupungista, jotenkin päästä eroon näistä sekavista kuvioista. En halua pelata mitään pelejä, en halua, että asioitani levitellään, enkä halua sitäkään (periaatteessa) että jonkun muun asioita levitellään minulle. Enkä halua, että ketkään puhuvat minun ja Jaskan asioista, kun jokaisella tuntuu olevan mielipide asiasta. Mietin noita Jaskan kavereitakin, kun olivat sanoneet ettei kannata olla missään tekemisissä. Samaa osa minunkin kavereistani on sanonut, mutta vasta nyt, kun törmään siihen näin toisesta kulmasta, niin se tuntuu todella loukkaavalta. Ylipäätään terapeuttini yrittää saada minua edelleen suuttumaan edes vähän siitä, että jotkut kaverini yrittävät sanoa minulle, mitä minun pitäisi tehdä, "älä ota Jaskaa takaisin", tms. koska asia ei kuullu heille lainkaan. Eikä kuulu Jaskan kavereillekaan, joita en edes tiennyt, että on! Ja nyt he tietävät kaiken ja jos palaankin Jaskan kanssa yhteen, en kyllä ikimaailmassa halua tavata noita ihmisiä, kun kerran tiedän, mitä he ajattelevat minusta. En ole koskaan edes tavannut heitä, mutta silti he antavat Jaskalle ohjeita, miten toimia, ihan kuin tuntisivat minut niin hyvin voidakseen tehdä niin. No, ehkä tämän jälkeen suutun omillekin kavereilleni, kun yrittävät samaa, nyt kun tiedän miten paskalta se tuntuu.

Mutta huomenna on ensimmäinen päivä, kun pitää jollekin kurssille mennä, vaikkakin toivon, että se jää siihen yhteen kurssiin, kun minä olen suorittanut jo ainakin jonkinlaisen tietotekniikkakurssin aikaisemmin. Ja tiistaina pääsen taas terapiaan purkamaan tätä ärsyynnystäni tätä tämänhetkistä tilannetta kohtaan. Tuntuu, että kaikki muut pelaavat joitain pelejä, on selaisuuksia, toisten asioista juoruillaan kaikille, jutut kiertää, ei voi ikinä olla varma mitä joku ajattelee, kun nähtävästi se mitä joku sanoo, ei välttämättä korreloi kovinkaan paljon sen kanssa, mitä hän ajattelee. Itse yritän olla selvä, ja suora ja reilu, mutta tuntuu, että kukaan muu ei toimi samoin, niin ärsyttää kaikki, kun en vain jaksa mitään draamaa. Mutta niin, onko se draamaa, jos Jaska ei tiedä mitä hän haluaa? En tiedä. Voisi jotenkin yrittää saada selvitettyä ajatuksensa, eikä vain puhua minusta Sallalle.

Ankeaa.