Nyt se sitten on selvä. Tinelli lähtee lopetettavaksi kunhan saan etsittyä eläinlääkärin, joka vain hoitaisi asian. Olen viikon tehnyt kauheasti työtä ja ulkoiluttanut pikkurottia vain sohvalla ja vahtinut erittäin tarkkaan ja nostellut ja käännellyt ja väännellyt. Tänään sitten hyvän menestyksen innoittamana päätin kokeilla ulkoilutusta lattialla yhdessä huoneen nurkassa. Consu oli ihan tavallinen ja utelias, eikä vastustanut kiinniotettaessa, mutta oikeastaan heti kun Tinelli pääsi lattialle, sen käytös muuttui ihan kuin olisi valokatkaisimesta vääntänyt.

Se tuli aggressiiviseksi, joten otin sen kiinni ja se puri minua. Sitten pidin sitä puristusotteessa, mutta se vain rimpuili ja kirkui. Eikä se yrittänyt edes pakoon, ei se yrittänyt paeta, vaan se yritti päästä vain puremaan. En voinut päästää edes irti, koska heti kun löysäsin otetta, se yritti päästä iskemään kiinni. No, sitten kun sormeen oli saatu laastari, päätin, että koska kukaan ei ole osannut selittää sitä käytöstä, niin ottaisin siitä digikameralla videoleikkeen, jonka voisin lähettää ainakin kasvattajalle.

Pyysin äitiä kuvaamaan ja sitten päästin rotasta irti, jotta videossa näkyisi se, miten se suhtautuu kiinniottamiseen. Ei siitä videosta tullut kummoinen, siinä kuuluu rotan raivohullua kirkumista, mutta myös minun typerä huudahdukseni, kun rotta pureutui pureutui peukalooni niin kipeästi, että ei sitä voinut kestää älähtämällä, etenkin kun se ei päästänyt edes irti. Ja sitten se piti ottaa uudestaan kiinni, videolla ei ollut enää väliä, mutta se oli saatava johonkin kantohäkkiin. Ja se iski kiinni suunnilleen samaan kohtaan, mutta puristin niin lujaa, että se ei pystynyt pitämään kiinni.

Ja se oikeasti sattui. Melkein yhtä paljon kuin koiran purema. Verta tuli melkein talouspaperillisen verran ja yksi hampaiden tekemä reikä oli erittäin paha. Ehkä se osui johonkin suoneeseen tai muuhun kohtaan, mutta se sinersi ja nyt se on ihan turvonnut, enkä voi lopettaa itkemistä, kun taas minulla on lemmikki, joka puree, vaikka olen tehnyt kaikkeni pitääkseni lemmikkini täyspäisinä.

Ja Dostojevski putosi tänään tasanteelta ja se on niin kömpelö ja vanha ja niin on Tolstoikin, ja nyt olen jäämässä yhden pienen rotan kanssa, enkä edes tiedä, onko se yhtään täyspäisempi kuin Tinelli. Ja kaikki on muutenkin ihan pielessä, koska en saa luettua tarpeeksi nopeasti, eikä mistään tule mitään.

Ja nyt pitäisi mennä takaisin olohuoneeseen ja kerätä vanhukset häkkiin ja antaa niille ruokaa ja katsoa Housen viimeinen jakso ja sen jälkeen ruveta taas lukemaan kuin viimeistä päivää, koska pääsykokeisiin ei ole kuin viikko.

Ja minulla on niin paha mieli.