"This year we are going to do things differently: the preliminary thesis drafts will be signed with blood."

***

Eilen illalla hajosin vielä uudestaan, joten jouduin ottamaan rauhoittavan. Sain itseni ylös, kun laitoin tarpeeksi monta herätystä, ja tietysti herättyäni huomasin, että silmien alustat olivat turvonneet, kuten käy jos itken liian lähellä nukahtamista. Ja itkin vähän lisää vielä suihkussa aamulla, mutta hillitysti, koska piti lähteä yliopistolle.

Olin suoraan sanottuna ihan kauhuissani ja mietin jo että jätän kokonaan menemättä. Mutta siellä paikanpäällä sitten olo helpottui, kun se opettajan tyyli puhua oli niin rentouttava. Hän kuulostaa vähän Martin Freemanilta ja hän sanoikin, että jatkossakin tulee heittämään vitsillä tuon alun lainauksen kaltaisia kommentteja, koska kuulemma opiskelijat tapaavat ottaa sen kandityön ja -seminaarin vähän liian vakavasti.

No sain sovittua sitten sen kahdenkeskisen tapaamisenkin opettajan kanssa, jonka sovin työvuoron päälle tälle viikolle. Eli huomenna töissä on taas luvassa "walk of shame", kun minun pitää mennä sanomaan, että pitäisi taas päästä lähtemään aikaisemmin. En jaksa nyt ahdistua siitä, vaan osittain tunnen oloni vain niin vihaiseksi, että jos siitä tulee taas semmoin samanlainen nöyryyttävä episodi, kun luulisi, että kun kuitenkin siellä on minun lisäkseni noin kolmekymmentä muuta ja yleensä ainakin kuusi muuta joilla on vähintään sen verran palveluita kuin minulla, niin ettei koko lafka kaatuisi siihen, että joudun opintojen takia lähtemään yhtenä päivänä tuntia aikaisemmin, kun he tietävät kyllä että olen päätoimisesti opiskelija. Siitä huolimatta olen tehnyt 20-40 tuntia töitä viikossa opiskelujen ohella. Kun tapasin Nania, hän sanoi että hänen veljensä joka opiskelee nyt myös, joutui myös vähentämään työtuntejaan 8 viikkotunnista 6 viikkotuntiin.

Töissäkin monilla opiskelijoilla on ollut 13 viikkotyötunnin sopimus. Joten tässä vaiheessa, kun tänäänkin olen aikatauluttanut sitä mitä minun pitää saada tehtyä valmiiksi ennen sitä aineenopettajakoulutukseen hakemista, mietin että oikeasti sanoisin töissä että minun pitää saada nyt maaliskuun puoleenväliin asti kaikki työvuorot pois, koska vaikka opiskelisin kaiken töissäoloajan töiden tekemisen sijaan, tulisi olemaan kova työ saada kaikki ajoissa valmiiksi. Mutta se nyt ei tule onnistumaan, joten kai yritän saada nuo kaikki sutaistua välttävästi läpi. Tämän vuoden jälkeen ongelmaa ei pitäisi olla, koska maaliskuussa tulee vuosi täyteen tuossa työpaikassa, joten sen jälkeen minulla on lainmukaan oikeus opintovapaaseen, johon työnantajan on suostuttava. Toki minulla olisi nytkin (olenhan ollut yli kolme kuukautta samassa paikassa) oikeus huikeaan viiden päivän opintovapaaseen, mutta mitä hemmettiä muka viidessä päivässä ehtisin? Ennemmin odotan ensi syksyyn ja jos silloin näyttää tarpeelliselta, voin ottaa vaikka koko lukuvuoden opintovapaata (yhteensä 2 vuotta seuraavan 5 vuoden aikana).

Mutta tähän hätään se ei tosin auta, vaikka pyysinkin helmikuulle vain max 20 viikkotuntia töitä. Pitää varmaaan vain... "power through", sille ei taida olla kunnollista suomenkielistä vastinetta, mutta laitan sellaisen vaihteen päälle, että menen vaikka harmaan kiven läpi. Tai vaihtoehtoisesti hajoan ihan lopullisesti ja joudun sairauslomalle ja/tai tapan itseni. Siinä ne tämän kevään vaihtoehdot taitavat olla. En ole ilmoittautunut latinan kirjallisuuskurssille vieläkään ja nyt tuntuu, että ehkä en ilmoittaudukaan. Olen ilmoittanut jo töihin että en voi tulla siihen aikaan töihin, joten minulle jäisi sekin aika kirjatentteihin lukemiseen. Toisaalta opintopisteistä voi tulla tiukkaa, kun olen nostamassa kuitenkin opintotukea, joten vaikka suorittaisin kesällä sen ikuisuuksia roikkuneen journalistiikan kirjatentin ja saisin kandityön tehtyä ja palautettua - mikä ei välttämättä ole mahdollista, koska minulta puuttuu akateemisen kirjoittamisen kurssi, siis suomenkielinen sellainen, jota tarvitsen vain siihen, että kirjoitan esittelysivun siihen kandityöhöni. Kurssin tiedoissa ei lue että se vaaditaan (tarkistin tänään), mutta saattaa olla että se silti pitää tehdä ennen kuin työn palauttaa ja tekee sen kypsyysnäytekokeen, joka on ilmeisesti myös suomeksi.

Sikäli kuin olen ymmärtänyt oikein, eli todennäköisesti en ole.

Äh, huomenna taas töihin. Ja vaikka en ole tänään itkeskellyt, päätä särkee silti. Uusin kyllä taas tuon idioottimaisen e-kirjan lainan. En käsitä miksi se laina pitää laittaa viikon mittaiseksi, kun se on e-kirja eikä voi loppua kesken. Ja koska käytän Adobe Digitals Editionia niiden lukemiseen ja teen merkinnätkin sillä, aina kun se viikon laina erääntyy ja kirjan lainaa uudestaan, ohjelma poistaa automaattisesti kaikki merkinnät. Onneksi löysin netistä vinkin miten pystyn kikkailemaan ja palauttamaan ne merkinnät, mutta ärsyttää tehdä niin kerran viikossa.

Ne lähipomot varmaan vihaavat minua siellä töissä huomenna. Jokohan se yksi natsi on lähtenyt takaisin Saksaan? Hän ainakin taatusti sanoisi että no et voi kyllä lähteä, kun et ole ilmoittanut ajoissa. No ehkäpä sanon sitten siinä, että nyt kun tuli puheeksi, niin minulla on vastaava henkilökohtainen tapaaminen myös viikolla 9 tai 10 - riippuen milloin opettaja päättää pitää perioditauon - jolloin olen tunnin verran varattuna joku päivä niiden kahden viikon aikana.

Ai niin, aion tehdä kandityöni siitä, miten englanti lingua francana (ei-natiivien välisenä keskustelukielienä) eroaa piirteiltään englannista natiivien keskusteluvälineenä. Ja yritän keskittyä nimenomaan ei-akateemiseen ympäristöön, ei liike-elämään, vaan nykyaikaisiin monikielisiin yhteisöihin, joissa käyttökielenä on englanti. En osaa tiivistää sitä vielä, toivottavasti tuo selkenee tapaamisessa sen opettajan kanssa jonne toivottavasti töiden puolesta pääsen. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että kokeilen ainakin yrittää tehdä kandityöni käyttäen 9GAG-sivustoa pääaineistonani. Jos minun täytyy verrata sitä johonkin toiseen vastaavaan pelkästään natiivien käyttämään sivustoon, tulee tosin ongelmia. Voisin tosin käyttää esim. jonkun brittiläisen lehden kommenttipalstaa ja saada siitä jotain viitettä.

Jos tuo vaihtuu, niin ainakin jotenkin toivoisin että se tutkielmani aihe liittyisi tuohon lingua francaan, koska se on aihe joka kiinnostaa minua. Lisäksi koska olen sijoittanut kaikenlaisia kielitieteellisiä juttuja siihen tarinaani, nyt periaatteessa teen taustatutkimusta tarinaani varten ja samalla pyöräytän kandityön ja selailen 9GAG-sivustoa. Ei se tule menemään noin, koska tietystihän siihen liittyy sekin puoli että minun on etsittävä aikaisempia tutkimuksia aiheesta (ja niitähän löytyy) ja käytävä läpi todennäköisesti aika jäätävä määrä aineistoa. Mutta joudunpahan tutustumaan aiheeseen kunnolla ja vapaa ajallahan en sellaista saisi aikaan. Mutta saa nähdä mitä opettaja sanoo, varmaan ongelmana on ensisijaisesti se, että tuo tämänhetkinen suunnitelmani on niin laaja, että ei kelpaa sellaisenaan aiheeksi, vaan se pitää tiivistää ehkä muutamaan kieliopilliseen tai lingvistiseen seikkaan joita vertaan.

Mutta vaikka hirvittikin mennä tänään tuohon seminaarijuttuun, niin jotenkin huomasin että oli taas niin kivaa päästä oman pääaineen opintojen pariin. Kun kuuntelin kaikkien muidenkin aiheita (meidän piti selittää tiivistelmä niistä) niin ne kaikki kuulostivat niin mielenkiintoisilta. Tuntuu että aina kun pääsen oman pääaineen kursseille, on kuin jokin loksahtaisi paikalleen ja se tuntuu kivalta, koska tuntuu että minusta ei ole oikein koskaan tuntunut siltä. Aina on tuntunut, että jokin on pielessä tai että en ole ihan varma, mutta kielitieteessä kaikki loksahtaa paikalleen ja tuntuu että tämä on mitä minä haluan tehdä.

No mutta huomenna töihin. Ehkä nyt kymmenen kuukauden töissäkäynnin jälkeen voin asettaa profiiliini jonkun muun taustakuvan kuin sen Windows 7:n automaatiotaustan. Ajattelin mahdollisesti tätä:

epiphany_by_xetobyte-d87yw5o.jpg
http://xetobyte.deviantart.com/art/Epiphany-497114700

Näyttää ja tuntuu samalta kuin töihin meno. Ja onhan se nyt ihan pirun hieno kuva.