Olen vaihteeksi diagnosoinut itseäni koko päivän, koska tänään on ollut taas huono päivä vatsan osalta. Niin siis siitä lähtien kun sanoin, että minulla oli ollut yhden yön mittainen todella paha vatsatautia muistuttava olo, se olo on jatkunut epäsäännöllisen säännöllisesti. Siis viimeiset pari kolme viikkoa. Ja kipua on ollut suunnilleen joka toinen päivä, välillä todella pahaakin. Ja siis se jatkuu ja jatkuu, ja tänään oli taas todella paha päivä, enkä ole uskaltanut oikein syödä tai juoda, koska pelkään sen kivun yltyvän ihan sietämättömäksi.

Nyt sitten tänään sattui niin paljon ja niin pitkään, että piti jo miettiä, että lähtisin huomenna terveyskeskukseen sen kivun takia. Päätin kuitenkin, että etsin ensin netistä tietoa vatsakivuista, joiden oireet täsmäisivät minun oireisiini.

Vatsakipuni esiintyy yleensä aika lailla koko vatsassa. Välillä alempana, välillä ylempänä, mutta se ei paikannu erityisesti kummallekaan sivulle. Mikään kohta ei ole kosketusarka, enkä ole ainakaan löytänyt liikettä, joka saisi vatsakivun ärtymään. Yleensä vatsakipu ärtyy polttavaksi ja täysvaltaiseksi, jos syön tai juon jotain kylmää. Jäätelöä, kylmää vettä, maitoa, limsaa... Eikä niin käy suinkaan joka kerta, kun nautin kylmää, vaan ihan satunnaisesti joskus ilman mitään kunnollista syytä, vaikka kolmella kerralla neljästä en saa mitään vatsanväänteitä.

Kun vatsakipu alkaa, se tulee yleensä hyvin nopeasti ja hyvin voimakkaana. Vatsakivun yhteydessä esiintyy ehkä kerran tai pari viikossa ripulointia. Vatsakivun aikana tulee maata ihan rauhassa paikoillaan. Istuminen pahentaa kipua, seisominen sitäkin enemmän ja aivan ylivoimaisesti tuskallisin asia vatsakivun aikana on kävely. Välillä joudun heräämään monta kertaa yössä ja juoksemaan vessaan.

Tuntui, ettei mikään vatsakivun muoto sopinut noihin oireisiini ja aloin miettiä, mitä sanoisin lääkärille/hoitajalle huomenna terveyskeskuksessa. En usko laktoosi-intoleranssiin, koska vatsakivut eivät tule joka kerta, vaikka joisin paljonkin maitoa. Ja vatsakivut tulevat myös muusta kuin maitotuotteista. En käytä alkoholia, enkä polta tupakkaa. Syön terveellisesti, en syö paljon lihaa, kasviksia ja hedelmiä sekä täysjyvää. Sitten mietin, että en juo kahviakaan, kun ajattelin, että siitäkin voitaisiin kysyä. Mutta sitten siinä kuvitteellisessa keskustelussa sanoin, että olen kylläkin käyttänyt suunnilleen kuukauden kofeiinitabletteja välillä melkein päivittäin. Olenhan hokenut täälläkin, että "olen käynyt viimeiset x viikkoa kofeiinitablettien voimalla".

En kuitenkaan uskonut, että se voisi aiheuttaa tällaista, kun kerran yksi tabletti vastaa vain kupillista kahvia ja osastolla kaikki muut tuntuvat juovan kahvia melkein koko ajan. Päätin sitten kuitenkin tarkistaa netistä ihan varmuuden vuoksi, ja törmäsin aika yllättäviin kirjoituksiin.

Että minä olen ilmeisesti sitten myrkyttänyt itseäni viimeisen kuukauden ja vatsavaivani todennäköisesti johtuvat jatkuvasta lievästä kofeiinimyrkytyksestä. Kofeiiniin voi oikeasti kuollakin, mitä en olisi voinut edes kuvitella. Laskin myös kofeiinitabletit siitä purkista, jonka ostin silloin pääsykoepäivänä. Siitä on 29 päivää, mutta sinä aikana olen ottanut 38 kofeiinitablettia. Ja siis purkissa sanotaan annostuksesta, että yksi tabletti vuorokaudessa tarvittaessa. Ja minä otin niitä aina pareittain, normaalina uuvuttavana osastopäivänä otin sen kahden satsin yleensä kolme tai neljä kertaa. Viikonloppuisin en ole niitä käyttänyt, paitsi sinä ihan ensimmäisenä, kun oli veljeni valmistujaiset. Siis ajoittain jopa 8 tablettia vuorokaudessa, ehkä enemmänkin, kun en niitä koskaan niin tarkkaan laskenut. Enkä minä ole sitä ennen juonut edes kahvia, joten en voi olla kauhean tottunut kofeiiniin.

Ja luin, että 10 kofeiinitablettia on tarpeeksi aiheuttamaan kuolemaan johtavan myrkytyksen 50-kiloisella ihmisellä. Minä painan kyllä aika paljon enemmän kuin 50 kiloa, mutta tuo tablettien kuolemaan tarvittava määrä oli siis todella iso yllätys. Joten onko kauhean ihmeellistä, jos saan tuollaisesta annoksesta vatsakipuja? Ja tänään, kun vatsani oli kauhean kipeä oikeastaan koko päivän, oli myös päivä, kun nappasin aamulla herättyäni (tyhjään vatsaan) kolme kofeiinitablettia, koska minun piti herätä yhdeksältä ja polkea nelisen kilometriä keskustaan tapaamaan sitä omahoitajaani ja jaksaa siellä aktiivisesti selvittää näitä loman mukanaan tuomia negatiivisuuksia, jonka jälkeen piti jaksaa tietysti polkea vielä takaisin.

Joten ehkä lopetan "käymisen kofeiinitablettien voimalla". Vähän kyllä harmittaa luopua niistä. Olen kai melkein jo addiktoitunut niihin. En välttämättä niinkään fyysisesti, vaan psyykisesti, kun voi heittää pari nappia kurkkuun ja ajatella, että niiden voimalla sitten jaksaa, kun kerran ei ole vaihtoehtona, että ei jaksaisi.

Minä olen sitten niin polttamassa itseni loppuun uudestaan heti tilaisuuden tullen, jos en lopeta tällaista "pakko jaksaa" -ajattelua. Syvä huokaus.