Heräsin tänään aikaisemmin ja aloin sitten etsiä taas tietoa siitä vaihtoonlähdöstä. Ja ylipäätään kaikista suunnitelmista seuraavien parin vuoden ajalle. Eilen selailin taas työpaikkailmoituksiakin. Tämän vuoden lopussa loppuu sitten eläke, joten sen jälkeen pitäisi tulla toimeen sitten jotenkin muuten. Olen miettinyt, että yrittäisinkö aluksi kitkuttaa pelkästään opintotuella ja asumislisällä, vai etsisinkö heti tammikuussa töitä opiskelujen oheen. Toisaalta voisin sitten etsiä oikein kunnolla töitä kesäksi, jolloin ei välttämättä olisi ihan pakkopakko tehtä töitä kevätlukukauden aikana. Olen aika varma, että löytäisin jotain töitä ainakin, vaikka sitten taas puhelinhaastattelijana. Sitten kesän aikana pitäisi etsiä alivuokralaista tähän kämppään ja etsiä kämppää sieltä vaihtopaikasta.

Mutta iso kysymys on: mitä teen rotilleni kun menen vaihtoon? Se vaikuttaa varmaan eniten siihen asunnonetsimiseen. Toisaalta kun aikaa on vielä yli vuosi, on hyvin aikaa vaikuttaa tulevien rottien määrään. Voisin myös antaa jalostusyksilöitä sijoitukseen, mitä kasvattajat yleensä tekevät. Sitten niille rotille jotka minulla reilun vuoden päästä on, voisin etsiä hoitajan, joka ottaa ne kotiinsa. Jos siis en ota niitä mukaani Pohjois-Irlantiin. Haluaisin kyllä ottaa vähintään tytöt tai pojat mukaani, mutta se tarkoittaisi, että minun pitäisi etsiä yksityiseltä asunto, joka sallii lemmikit. Siihen keskityin tänään ja jotenkin tuntui että valtava kivi vierähti sydämeltäni, kun löysin yli tunnin tutkimisen jälkeen asuntoilmoituksen, jossa sanottiin "pets welcome". Useimmissa ilmoituksissa ei sanottu mitään, osassa sanottiin, että lemmikkejä ei sallita. En sitten tiedä että voisivatko lemmikit olla sallittuja osassa ilmoituksista, joissa ei mainita lemmikeistä mitään, mutta tuntuu ihan loistavalta löytää edes yksi ilmoitus, jossa sanotaan suoraan, että SAA olla.

On vain todella hankalaa etsiä asuntoja Britanniasta, kun se asuntosysteemi on niin erilainen. Lisäksi on hankalaa löytää ilmoituksia selailtavaksi, kun pitää ensiksi tarkistaa googlemapsista että missä mikäkin alue sijaitsee ja miettiä, että onko se tarpeeksi lähellä yliopistoa tai jos ei ole kävelymatkan päässä, niin onkohan todennäköistä, että sieltä kulkee joitain busseja. Selvää on se, että tarvitsen ainakin yhden kämppiksen, mutta ehkä tekisin mieluummin niin, että itse etsisin sen asunnon ja etsisin sitten kämppistä/kämppiksiä kuin menisin itse kämppikseksi jonnekin. Mutta en tuostakaan tiedä vielä. Jotenkin mietin, että olisi hyvä, jos se asunto olisi sellainen, että minulla olisi varaa maksaa sitä vaikka kuukauden tai pari ilman kämppistäkin. Vaikka en tiedä miten se toimisi, koska ilmeisesti Briteissä on käytäntö, että koko vuokrajan vuokrat maksetaan etukäteen.

Sitten on kysymys, että aionko olla siellä koko lukuvuoden, vai vain syyslukukauden. Jos olisin vain syyslukukauden, niin se olisi siinä mielessä hankalaa, että useimmissa vuokra-asunnoissa täytyy olla minimissään 6 kuukautta. Toinen ongelma olisi se, että Briteissä syyslukukausi kestää niin pitkään, että en pystyisi ilmoittautumaan/osallistumaan Suomeen palattuani oman yliopistoni kevätlukukauden alun kursseille. Toisaalta kiinnostaisi olla vuosi, koska tuntuisi siltä, että lähden vähän kuin kesken, jos olen vain yhden lukukauden, mutta toisaalta ajatus siitä, että olisin jumissa siellä vuoden (tai melkein vuoden), on jotenkin pelottava. Lisäksi jos olisin vuoden, se haittaisi rottakasvatustani, koska nuo ovat niin saakelin lyhytikäisiä eläimiä, että vuoden aikana pikkuotuksistakin tulee jo vanhuksia. Toisaalta jos antaisin jalostusyksilöitä (tytöt) sijoitukseen, voisin mahdollisesti järjestää niin, että se synnyttää poikaset siellä sijoittilassa niin että itse kontrolloin sitä etänä. Briteissä en haluaisi poikasia teettää, koska en tiedä miten se myyminen siellä onnistuisi. Täällä tiedän jo, miten homma toimisi.

Lisäksi jos ottaisin pojat mukaan sinne vaihtoon, voisin täydentää poikalaumaa muutamilla "ulkotuonneilla". Tietysti yrittäisin jotenkin tutustua sikäläisiin rottaharrastajiin, ja sitten saada toivottavasti muutaman rotan sieltäkin. Siten saisin vähän uutta verta kasvatukseeni, ihan tosi uutta verta. Ja toivottavasti parempia korvia, muuten ei olisi niin väliä että ovatko täydellisiä (lisäksi Briteissä ja Suomessa on hieman eri käsitys "täydellisestä" rotasta) kuvion puolesta, mutta jos olisi vaikka hyvät korvat (ja tietysti terveys), niin se olisi todella hienoa. Sikäli kuin olen ymmärtänyt, tämän minun kasvattamani kuvion/värin korvat ovat ihan suomenlaajuisesti vähemmän hyvät kuin muiden värien/kuvioiden.

Tämä kaikki höpinä varmaan antaa vähän kuvaa siitä, että miten hirveän vaikealta tämä koko juttu tuntuu. Tai ehkä kyse on vain minusta, ehkä mietin liikaa, ehkä suunnittelen liikaa. Mutta haluan suunnitella, ja koen, että se on ihan hyvä piirre, koska vaikka asiat usein järjestyvät vähemmälläkin, näin voin saada asiat järjestymään paremmin, ja ehkä sitten loppujen lopuksi olen myös varmempi siitä päätöksestä, mihin päädyn. Nyt olen jo päättänyt, että haen Pohjois-Irlantiin - en Midlandseille, ja alan kallistua koko lukuvuoden vaihtoon. Eli jotain edistystäkin tapahtuu. Ja olen rajannut tulevan asunnonetsimisen noin kymmenelle alueelle, jotka ovat kaikki noin viiden kilometrin säteellä yliopistosta. En ole edes ihan varma, että mikä kaupunki on kyseessä, mutta se ei ole ollut lainkaan tärkeää. Ja nyt kun etsin sitä tietoa, niin en vain löydä sitä. Joten ehkä se ei ole muillekaan tärkeä. Yliopiston (ja samalla yhden asuinalueen) paikan nimi on wikipedian mukaan "townland" ja "electoral ward", ja kun klikkaan vähän laajempaa aluetta, johon se kuuluu, niin... No siitä ei löydy englanninkielisestä versiosta oikein mitään substantiivia, että onko se kaupunki vai ei, mutta saksankielisessä versiossa sen sanotaan olevan "Vorstadt" eli ilmesesti vähän niin kuin esikaupunkialue, joten mahdollisesti se kaupunki on sitten Belfast. Joten jos on näin vaikeaa löytää edes tietoa siitä mikä kaupunki on kyseessä, niin siitäkin ehkä ymmärtää, että noita Brittilän juttuja on vaikea hahmottaa. En edes tiedä onko koko Pohjois-Irlannissa sitten muuta kaupunkikaupunkia kuin Belfast.

Mutta nyt on taas kevät melkein hoidettu. Yksi kurssi meni jo läpi, arvosana 3, ja odottelen toisesta arvostelua. Ensi viikolla on yksi tentti ja sitten sen jälkeen pystyn keskittymään jäljelläoleviin esseetehtäviin ja kirjatenttiin. Mietin kyllä, että ottaisin yhden kurssin kesäksi, jonka opetus olisi elokuun puolestavälistä eteenpäin, mutta en ole ihan varma. Toisaalta aihe on kiinnostava ja siitä saisi viisi opintopistettä parhaalla tavalla jolla ne opintopisteet voi saada  - lähiopetuksen ja esseen kautta. Ei tarvitsisi siis lukea itsenäisesti montaa kirjaa ja osallistua tenttiin, vaan pitäisi istua kaksi viikkoa tunneilla ja kirjoittaa essee. Vaatimuksissa sanotaan, että pitää olla takana vähintään kaksi yliopistovuotta - niin kuin minulla on - mutta jotenkin minua hämää se, että miksi se on ilmoitettu noin epämääräisesti, miksei vaikka opintopisteiden määrällä rajata sitä? Vai onko taustaoletus, että on suorittanut sen verran opintopisteitä kuin kahden vuoden aikana oletetaan suoritetun?

Olen jotenkin väsynyt, vaikka ei nukuta. En ole pitkään aikaan ollut hereillä aamuisin. Tänään heräsin joskus kahdeksan aikaan, ja minun on kylmä ja väsy, ja jalkaani särkee. Ehkä aamut eivät sovi minulle.