Olen kokenut uskonnollisen valaistumisen. Paitsi että se ei ole uskonnollinen, vaan täysin päinvastainen. Katsoin eilen Teemalta tiededokumentin Lajien synty, jossa Richard Dawkins kävi läpi evoluutio-teoriaa.

Minä olen aina harmitellut hieman sitä, että en usko ja miettinyt, että ajattelevatkohan kaikki, että ongelmani johtuvat nimenomaan siitä. Olen miettinyt myös sitä, että ovatko ateistit todella pahempia ja huonompia ja itsekkäämpiä ihmisiä kuin uskovat ihmiset, sillä niin meille on opetettu kuuden vuoden ajan koulussa uskontotunneilla.

Nyt minä en vain usko evoluutioon, vaan tiedän, että se on totta. Evoluutio ei ole tieteisuskoa, vaan tosiasia, josta on kuitenkin tehty uskonasia. Se on ristiriidassa uskonnon kanssa, joten siksi sen kanssa ollaan joka paikassa varovaisia ja sanotaan: ”Saatte itse päättää mihin uskotte.” Mutta ei evoluutio ole uskon asia. Se on todistettu fakta, jota pelkästään mustamaalataan. Sama asia olisi jos sanottaisiin, että ei ole pakko uskoa, että Napoleonia ei ole ollut olemassa. Ei niin tehdä. Ei keneltäkään kysytä: ”Uskotko, että Napoleon on elänyt?” Se on fakta ja sitä opetetaan faktana. Samoin evoluutioteoriaa tulisi opettaa faktana, eikä sanallakaan mainita sitä, että se on ristiriidassa uskonnon kanssa ja että ”saa uskoa mihin haluaa”.

Ihmiset uskovat pääasiassa siihen, mitä heille on ensimmäisenä opetettu. Heille on opetettu, että Jumala on olemassa ja että hän on luonut maailman ja että Raamattu on tosi. Sen takia he kieltävät evoluution. He kieltäytyvät ymmärtämästä sitä ja kieltäytyvät näkemästä todisteita ja sitä, että se on kiistämätön tosiasia.

En ole koskaan halunnut ajatella näin, koska Nan on myös ihminen, joka ei usko evoluutioon. Tai no, nyt kun hänelle on opetettu sitä lukiossakin, niin hän on muuttanut käsitystään. Lukion ensimmäisellä luokalla hän sanoi, että ei usko evoluutioon yhtään, vaan että hänen mielestään se on hölynpölyä. Nyt kun joululomalla kysyin häneltä samaa, niin hän sanoi, että hän ei usko siihen, jos se ei ole Jumalan ohjaamaa.

Monet uskovat ihmiset loppujen lopuksi päätyvät juuri tuohon: evoluutio on Jumalan ohjaamaa. He eivät pysty kieltämään evoluutiota, vaikka haluaisivatkin, vaan yrittävät väkisin pitää kiinni Jumalasta ja hänen kaikkivaltiaisuudestaan. Ymmärrän kyllä miksi, minäkään en pidä muutoksesta. On äärettömän tuskallista ensin uskoa johonkin ja rakentaa koko elämänsä sen varaan, mutta sitten huomatakin, että se ei pidäkään paikkaansa.

Jumala ja evoluutio eivät sovi yhteen. Evoluutio todistaa mielestäni sen, että Jumalaa ei ole. Maailmaa ei ole luotu, vaan kaikki on kehittynyt itsestään, ilman mitään ulkoista voimaa. Olen aina ajatellut, että onhan sinänsä ihan mahdollista, että Jumala on ja vaikuttaa evoluutioon, mutta että minä en vain usko siihen. Nyt ajattelen, että ei ole mahdollista, että olisi olemassa Jumalaa ja että hän olisi vaikuttanut evoluutioon.

Jos on olemassa Jumala, miksi hän on ylipäänsä luonut evoluution? Jos hän on kaikkivaltias, niin eikö hän olisi luonut kaiken ”täydellisenä”? Jos Jumala on ohjannut evoluution kulkua, niin miksi on olemassa niin paljon epätäydellisyyksiä? Näkemässäni dokumentissa otettiin esimerkiksi ihmissilmä. Tietyssä ihmissilmän kohdassa on sokea piste. Miksi Jumala olisi vaikuttanut sellaisen syntyyn? Ja jos Jumala olisi luonut evoluution, niin miksi hän ei olisi kertonut siitä Raamatussa?

On myös erilaisia uskontoja, jotka ovat syntyneet toisistaan riippumatta. Minä koen, että se on pelkästään ihmisen perusominaisuus: yrittää selittää kaikki edes jotenkin. Sitten tottumus ottaa vallan, koska on vaikea muuttua, ja vanhoista asioista pidetään hampaat irvessä kiinni, vaikka mitään järkeä niissä vanhoissa perinteissä ei enää ole.

Koen että uskonto on – että kaikki uskonnot ovat – julmia ja brutaaleja. Se opettaa, että vain osa ihmisistä pääsee paratiisiin, loput joutuvat ikuiseen kadotukseen, heidät teurastetaan, ne pahaiset pirun valtaamat epäuskovat ihmiset, ja jumalalliset ihmiset saavat huuhtoa omat jalkansa heidän veressään. En käsitä, miten tuollaiseen vieläpä halutaan uskoa. Miksi halutaan uskoa ihmisten eriarvoisuuteen, kun kerran on tasa-arvojulistuskin, jonka mukaan jokainen ihminen on tasa-arvoinen.

Uskonnot sen sijaan syrjivät naisia, homoseksuaaleja, eri uskontoihin kuuluvia sekä ateisteja. Tieteen osa-alueita kielletään ja tiedemiehet joutuvat lynkkausmielialan kohteiksi pelkästään mielipiteidensä ja oman ”uskonsa” tähden. Sekö on sitä uskonnon sanomaa? Sellainenko maailman pitäisi olla?

Aluksi maapallo oli litteä ja koko maailmankaikkeuden keskusta. Eri mieltä olevia ihmisiä tapettiin ja rankaistiin, mutta loppujen lopuksi maailman pyöreys ja pelkkä maailmankaikkeuden osana oleminen oli pakko myöntää. Koska myönnetään lopullisesti se, että Jumalaa ei ole? Koska loputkin ihmiset suostuvat avaamaan silmänsä ja kohtaamaan totuuden? Totuus ehkä sattuu hieman, mutta on ainakin tasa-arvoisempi kaikkia ihmisiä kohtaan kuin aikansa eläneet jumalmyytit.

Tällaista tänään. Olo on hieman huojuva ja pyörryttävä. Otin eilen illalla kaksi rauhoittavaa yhden sijaan ja sain unta. Vaikutus on suunnilleen sama kuin silloin ensimmäisinä päivinä ennen lomaa, kun otin yhden. Nähtävästi elimistöni on siis jo hieman tottunut tuohon lääkkeeseen, kun tarvitsen suuremman annoksen saman olotilan saavuttamiseen. Yhden tabletin avulla nukahtaminen ei enää onnistu. Perhana.

Ja voisi linkittää vielä ne mieleni mullistaneet Lajien synty –dokumentit, kun ne kerran pystyy katsomaan netistäkin.

Lajien synty 1

Lajien synty 2
Lajien synty 3