ykk.png

Tuollainen kauhean hirvittävä örkki on jossain talossa, enkä minä enää tiedä missä. Se oli alun perin keittiössä, mutta nyt en enää tiedä lainkaan, missä se menee. Piti ottaa valokuvakin, jotta voisin todistaa äidille (ja itselleni), että todella näin päiväperhosen kokoisen nopeasti ympäriinsä lentelevän hirviö-yökön. En pidä kauheasti perhosista enkä yököistä. Ne ovat ihan okei katsella kaukaa ja ne ovat nättejä. Mutta en halua, että niitä on yhtään missään lähellä. Ne ovat jotenkin pelottavia. Liian isoja. Ja karvaisia. Ja nopeita. Ja niillä on se imukärsäkin.

Selasin jo läpi Wikipediankin siinä toivossa, että löytäisin vastaavan perhosen/yökön kuvan ja saisin tietää, mikä se on. Sekin olisi rauhoittanut. Mutta en löytänyt. Ja se yökkö oli vielä niin iso, etten ole koskaan nähnyt niin isoa perhosta ennen. Okei, kerran pienenä näin kesällä päivällä ihan kauhean ison mustavalkoisen perhosen ja pelästyin kamalasti, kun luulin, että se oli jättiläiskärpänen. Mutta tämä on iso yököksi. Aina syksyihin meidän pihavaloon kerääntyy yön aikana erilaisia yökköjä ja minä olen tietysti katsellut, että millaisia ne ovat. Mutta tämä oli niihin verrattuna valtava! Ehkä nokkosperhosen kokoinen. Voi olla, että se oli hieman isompikin, mutta voi myös olla, että se isommalta näyttäminen johtui siitä, että tämä oli yökkö ja siksi tukevarakenteisempi kuin päiväperhonen.

En mitenkään vihaa yökköjä, ne ovat ihan kivoja, mutta ne ovat vain jotenkin... Pelottavia. Kun ensimmäisen kerran huomasin tuon yökön, huomasin sen äänen perusteella. Olin keittämässä itselleni teetä, mutta sitten ikkunasta kuului toistuva NAPS NAPS NAPS. Iso perhonen, joka lensi toistuvasti lasia päin.

En tiedä, miten ihmeessä se on päässyt edes sisään. Miten yökkö pääsee taloon sisään? Ovesta? Miten ison päiväperhosen kokoinen ötökkä pääsee ovesta sisään huomaamatta? Syksyisin ja talvisin joitain yökköjä on tullut polttopuiden mukana, mutta ei mitään tällaista tähän aikaan vuodesta! Se on toisaalta mielenkiintoinen (aah, myöntäkää pois, arvasitte, että minä kuitenkin olen suunnattoman utelias sen suhteen!), koska olen nähnyt paljon erilaisia perhosia ja yökköjä, joten noin eriskummallisen yksilön näkeminen saa minut kauhean uteliaaksi.

Tekisi mieli sanoa, että pidän yököistä, mutta se olisi valehtelua. Minä pidän niiden toiminnan seuraamisesta – ainakin television välityksellä. En sen sijaan halua, että joudun hädissäni juoksemaan ympäri keittiötä, kun hullu hirviö-yökkö lentää suoraan päin jahdaten minua. Mutta muuten ne ovat kivoja. Ja onhan TSH:ssakin yökkö. Heh. Siinä leffassa, kun Gandalf on siellä Orthancissa vankina. Se on aivan käsittämättömän mahtava kohtaus ja se yökkö on ihan käsittämättömän upea! Ei tule mitään inhokohtausta tai mitään, vaan se yökkö on mahtava. Mutta varsinaisessa elämässä suhtautumiseni yökköihin ei ole yhtä suoraviivaista.

Jos olette nähneet sellaisia ötökkäkauhufilmejä, joissa kuvataan ötökän lentämistä siten, että kamera on ”ötökän silminä”. Siis sellaisia takaa-ajokohtauksia, kun ihminen juoksee ja vilkuilee taakseen ja kamera seuraa tilannetta ötökän näkökulmasta ja taustalla viuhuvat siivet. Sellaista se oli tänä yönä keittiössä. Täydellinen paniikki, kun ennennäkemätön örkkiotus lentää SUORAAN KOHTI ja vielä aivan käsittämättömän kauheaa vauhtia!

No joo, kun sitä itsekin ajattelee, niin se oli varmaan aika koomista. Silloin se vain pelästytti. Mutta on se tämäkin täällä talossa vaaniva yökkö ihan kiva. Ainakin kunhan en löydä sitä nukkumaan mennessäni omasta huoneestani.

Olen myös ihastunut Firefoxin käyttöön (oli pakko asentaa se, kun muuten en olisi voinut katsoa Housen jaksoja netistä). Se tekstin muuttuminen, josta valitin joskus viime syksynä, on kuitenkin nyt korjaantunut tuon selaimen vaihdon takia. Tosin kannettavassani on sama ongelma, joten veikkaan, että ne siellä paikallisessa tietokoneliikkeessä (kannettavakin on sieltä) tekevät koneille jotain, joka saa näytön näyttämään minulle vääristyneeltä.

Kannettavassa se pätee kaikkeen Word-tekstiinkin. Tässä koneessa sentään Word pysyi ennallaan ja vain netin fontti vääristyi, mutta kannettavassa kaikki teksti on vääristynyttä. Mutta jos niille tyypille menee valittamaan siitä, he katsovat konetta pikaisesti ja vertaavat omaan koneeseensa ja sanovat, että ei siinä ole mitään vikaa. Grr.

Ja tuo blogini nimi tosiaan jää palkin alle. Tosin törmäsin jossain niiden vuodatustyyppien ohjeblogissa siihen, että tuollainen ongelma esiintyy nimenomaan Firefoxin selaimella (jonkun tietyn rakenteen blogeissa kaikissa blogeissa) ja sitä yritetään korjata. Ongelma ei siis liity täsmällisesti minun blogiini, vaan on yleinen ongelma tietynlaisissa blogeissa.

Huomenna sitten sinne Kuopioon.