Amia: "Olitko siellä kuuntelemassa sitä musiikkia, eikö siellä esiintynyt joitain sun suosikkeja?"
Jaska: "En, kun ei ollut varaa. Ja vähän mököö mennä yksin."

***

Salla: "Parempi rakentaa uutta kuin korjata vanhaa."

***

Alkaa mennä hermo Sallaan. Tänään hän muunmuassa selitti kaikille, joita kiinnosti kuulla, mitä viikonloppuna oli tapahtunut, miten tämä yksi mies "uhkasi häntä väkivallalla" ja miten kukaan ei puolustanut häntä. Sitten hän vielä selitti kaikille, miten tämä mies oli seuraavana päivänä laittanut hänelle viestin, että haluaisiko tämä lähteä kahville, tms. Salla selitti kaikille, että se on joko treffipyyntö - mikä olisi väärin tämän miehen vähänniinkuin tyttöystävän kannalta - tai sitten se oli edelleen uhoamista tyyliin "mennään ulos ja selvitetään tämä". Oltiin kolmen naisen porukalla taas hengaamassa tänään ja me kaikki ollaan aika suorapuheisia. Lisäksi tämä kolmas nainen tunsi tämän kyseessä olevan miehen useamman vuoden ajalta jo, ja sekä minä että tämä nainen molemmat sanottiin, etä luultavasti tuossa oli kyse siitä, että tämä mies halusi selvittää sen riidan, ettei kenellekään jäisi kurjia fiiliksiä, kun mitään sopimista sen illan aikana ei tuntunut tapahtuvan.

Mutta Salla jaksoi selittää tuosta vaikka miten paljon, ja kun hän selitti sitä juuri tuolla tavalla kuin selitin, sanoin sitten johonkin siihen väliin, että minä istuin muuten siinä Sallan vieressä, eikä siinä keskustelussa ollut kyllä minun mielestäni mitään uhkaavaa, vaan molemmat olivat vain lapsellisia ja väänsivät jostain turhanpäiväisestä taputtamisesta. Sanoin sen Sallalle jo eilen ja kun hän nyt tuntui mustamaalaavan tätä miestä, niin sanoin sitten oman mielipiteeni siitä, miten minä näin sen tilanteen.

Jossain vaiheessa Salla sitten sanoi puolustuksekseen, että jos se olisi ollut joku mies, joka ei tunnetusti ole kännissä väkivaltainen, niin hän ei olisi ottanut sitä riitaa minään, mutta kun yksi nainen kertoi kerran, että tämä mies oli hänelle sanonut jotain uhkaavaa baarissa ja rikkonut laseja. Tuohon minä sitten sanoin, että itse asiassa minä olin siellä myös. Oltiin Sallan kanssa aikaisemmin, joskus viikkoja sitten, puhuttu tuosta ja silloin Sallakin oli sanonut, että vähän epäili tämän naisen selitystä tuosta tapahtuneesta. Muistan tuon riehumis-illan todella hyvin. Tämä kyseessä ollut mies kyllä raivostui ja rikkoi laseja, mutta mikään siitä ei kohdistunut tähän naiseen, vaan toiseen mieheen, joka tuli kyllä hakemaan tätä naista tanssimaan, ja jäi siihen sitten aukomaan päätään tälle meidän tutulle miehelle. Eikä ketään sattunut, vaan laseja paiskottiin ihan lattialle, ja vaikka tilanne oli pelottava, niin en mitenkään saa siitä mielessäni mitenkään väännettyä jotain väkivaltaista tätä yhtä naista kohtaan.

Lisäksi Salla tänään väitti keskuksella, kun meitä joku porukka pelasi yhtä korttipeliä, jossa kasvatetaan papuja, niin kun puhuttiin siitä, että niitä papujahan on oikeasti, niin Salla kommentoi, että eikö siinä pelissä ole mukana sellaisia leikkipapuja, kuten Jelly Bean, hän sanoi muistavansa varmasti, että siinä pelissä oli Jelly Bean, joka on oikeasti karkki. No, siinä kun pelattiin sitä, niin luettelin Sallalle ne kaikki pavut joita niissä korteissa oli. Tuon jälkeen Salla sitten jatkoi jutteluaan jollekin vieressä istuvalleen vähän hiljempaa, että ei kun niin joo, se menikin niin, että yhdellä Leevillä, joka ei käy täällä enää, oli tuosta pelistä sellainen versio, jossa oli se Jelly Bean, varmaan joku extra-versio. No, minä sitten taas puutuin siihen ja sanoin, että itse asiassa olen pelannut useaan otteeseen sitä Leevinkin peliä, ja että se on täsmälleen sama versio kuin se mikä siellä keskuksellakin on.

En tiedä onko Salla ollut kaiken aikaa tällainen vai onko hän muuttunut, mutta nyt on ihan parin päivän aikana tullut vastaan monta tällaista tapausta, kun Salla väittää tietävänsä VARMASTI jotain, vaikka se ei vain pidä paikkaansa. Ehkä tämä ärsyynnykseni lähti siitä, kun joskus kevään aikana keskuksella yksi niistä ohjaajista kyseli minulta aika tungettelevasti, kun kerroin siitä, että olen menossa kesällä ehkä Ateenaan yhden kaverini kanssa, mistä hän kysyi, että onko se kaveri joku täältä, mihin vastasin, että menen poikaystäväni kanssa (koska ajattelin pääseväni sillä pinteestä), mistä tämä ohjaaja kysyi sitten, että no edelleen sama kysymys, onko se joku täältä.

En nyt jaksanut etsiä sitä kirjoitusta siitä, mutta olen aika varma, että olen kirjoittanut siitä, koska kun sitten vastasin kysymykseen, että ei ole (eli valehtelin), siitä tuli Jaskan kanssa erimielisyyttä, kun hänestä olisin ihan hyvin voinut sanoa sen, että menen hänen kanssa, että me seurustellaan. Puhuin tuosta terapiastakin, joten siellä voin ainakin huomenna sitten valittaa tuosta, koska hänen pitäisi kyllä muistaa se, joten hän tietää, miten asia oli.

Kuitenkin, kerroin Sallalle siitä keskustelusta sen yhden ohjaajan kanssa kesästäni ja erostani, ja totesin Sallalle, että onneksi en silloin keväällä kertonut, että poikaystäväni on Jaska, koska sitten siinä olisi kauheasti sumplimista nyt sitten ja selittämistä ohjaajille ja kaikkea. Salla sitten sanoi, että kerroithan. Minä sitten hetken olin hiljaa, ja sitten sanoin, että ei... en kyllä kertonut. Salla rupesi inttämään, että älä viitsi, mä olin siinä kuulemassa ja muistaisin kyllä, jos olisit valehdellut. Hän yritti selittää sitä minulle, että mitä olin hänen mukaansa sanonut siinä ja mitä muut olivat sanoneet, jonka jälkeen minä korjasin häntä, että itse asiassa muistan sen keskustelun hyvin, ja se meni sanasta sanaan näin. Siihen Salla sanoi, että ai niin joo, niin menikin, mutta pysyi kannassaan, että minä olin kertonut, että poikaystäväni on keskukselta (en ole ihan varma, väittikö hän myös, että olin nimennyt Jaskan poikaystäväkseni, mutta en pidä tuota kovin tärkeänä).

En usko, että se on vaikuttanut suhtautumiseeni Sallaan, mutta jotenkin nyt tuli mieleen se, mitä Jaska joskus pari viikkoa takaperin sanoi Sallasta, että hän vain valehtelee ja keksii asioita omasta päästään. Olen miettinyt nyt viimeiset päivät, että tekisi mieli sanoa Sallalle tuosta suoraan, koska hän on sanonut moneen otteeseen, että arvostaa vain ihmisiä, jotka puhuvat suoraan. Sitten kuitenkin mietin, että onko joitain, jotka ovat puhuneet hänelle suoraan. Lähinnä tulee mieleen kaikki riidat, joista Salla on kertonut, ja niistäkin minun tekee välillä mieli sanoa, että meniköhän se ihan noin. Mutta jos Sallalla on mitään riitaa yhtään kenenkään kanssa, niin siitä kuulevat kaikki - ja vain Sallan version. Salla kertoo sitä kaikkialla, kaikille ihmisille, sillä hänen skandaali-äänensävyllään. Ja se on oikeasti kaikille, paitsi tietenkään tälle, josta puhutaan. Salla saattaa yleisesti puhua ihmisistä keskuksella, niin että kaikki kuulevat, mutta sitten kun se henkilö, josta puhutaan, tulee paikalle, niin kaikki vain hiljenevät.

Ylipäätään minusta tuntuu pahalta sen uskovaisen miehenkin suhteen, kun Salla on selittänyt kaikille, miten hän ihmettelee, että tämä mies on saanut ylipäätään päähänsä mitään sellaista, tms. Kun minä kerroin siitä Sallalle, että tämä mies oli kysynyt silloin pari viikkoa sitten minulta heti, että missä Salla on, koska Salla tulee, niin siihen Salla sanoi, että se varmaan kehtaa kysyä tuolla lailla, kun se ei todennäköisesti tiedä, että mä oon kertonut ihmisille siitä kun se tunnusti tunteensa mua kohtaan. Ymmärrän sen, että jos tuollaisen kertoo parille lähimmälle kaverille, niin se on okei, mutta jos sitä selittää yleisesti, julkisesti kaikille jotka sattuvat kuulemaan, ilman että tämä mies tietää ylipäätään, että kukaan muu Sallan lisäksi tietää siitä, niin minun mielestäni se on vain väärin. Samoin kuin ajattelen tästä uudesta tapauksesta, että on väärin, että Salla selittää faktana, miten uhkaava joku tilanne oli, kun kaikki muut siinä pöydässä lähinnä pyörittelivät silmiään toisilleen.

En kuitenkaan halua, että Salla puhuisi minusta samalla lailla, kaikille, jotka haluavat kuulla, kaikille keskuksella, kun en ole paikalla, että mitä minä hänen mielestään tein. Hän viittaa kaikkiin ex-kämppiksiinsä "kusipääkämppiksinä" ja selittää, miten häntä ei haluttu johonkin porukkaan, kun yksi niistä ex-kämppiksistä ilmeisesti pelkäsi Sallaa. Ja Sallan mukaan nämä jotkut olivat "diagnosoineet" hänet narsistiksi ja levittivät sitä sanaa. Toisaalta en ihmettele tuota, koska Sallassa on joitain sellaisia piirteitä, mutta en minä ketään ryhtyisi diagnosoimaan yhtään miksikään.

Siinä Sallan kaverien porukassa, jossa oltiin lauantaina jonkun aikaa, oli juuri niitä, jotka tunsivat tämän Sallan ex-kämppiksen poikaystävän. Tämä poikaystävä tuli sitten siihen myöhemmin myös ja en lainkaan ihmettele, jos heillä on Sallasta jotenkin negatiivinen kuva, kun Salla alkoi heti huudella tälle tyypille aika voimakkaaseen sävyyn kaikkea tyyliin "oletkos tehnyt uusia diagooseja ihmisistä" tai "niin mikäs se sun lääketietellinen koulutuksesi onkaan, joka oikeuttaa sut niitä diagnooseja tekemään", jne. Ja kun Salla valitti sille kaikkein tutuimmalleen, että hän ei voi enää hyvin, kun se mies tuli paikalle - vaikka hän ei sanonut Sallalle yhtään mitään ja minun mielestäni näytti lähinnä myös aika pelästyneeltä - mihin tämä Sallan kaveri kommentoi jotain vitsillä.

Tuotakin olen miettinyt, että oltiin tämä yhden naisen kanssa sanottu Sallalle, että voidaanko istua tässä sen aikaa, että me saadaan juotua ne omat tölkit loppuun, kun niiden kanssa on hankalaa vaihtaa paikkaa. Salla sanoi, että joo, mutta tuon vitsin jälkeen hän vain pomppasi ylös, ei sanonut mitään tälle kaverilleen, eikä meillekään ja lähti vain lampsimaan pois. No, minun ja sen yhden naisen piti sitten juosta Sallan perään, jotta ei oltaisi hukattu häntä. Salla ei kertaakaan kääntynyt edes katsomaan, että ollaanko me tulossa hänen peräänsä.

Ja ehkä Salla on kiinnittänyt myös huomiota siihen, että tunnun sanovan hänelle yhä enemmän vastaan, kun nykyisin jos ollaan menossa jonnekin ja minun pitää laittaa pyöräni perillä lukkoon, niin Salla vain jatkaa kävelyä. Ei se muuten haittaa, mutta tänään kun tein niin, niin kun sitten sain pyöräni lukkoon, Salla ja tämä meidän seurassa oleva nainen olivat vain kadonneet. Katselin ympärilleni, enkä nähnyt heitä yhtään missään. Suututti ja mietin, että jos en löydä heitä parin minuutin sisällä, niin lähden vain kotiin ja jälkeenpäin sanon heille, että lähditte vaan menemään, niin sitten minäkin lähdin menemään.

Löysin heidät kuitenkin ja me sen yhden naisen kanssa mentiin sitten kauppaan Sallan seuraksi, kun tämä halusi löytää jotain Stevia-juttua. Koska Salla oli ainoa, joka tarvitsi kaupasta jotain, niin me kaksi muuta sitten vain seurasimme häntä. Jossain vaiheessa sitten kävi ilmi, että Salla vain kävelyttää meitä ympäriinsä, ihan vain huvin vuoksi, voidakseen osoittaa meille, miten olemme tahdottomia lampaita. Tuo on Sallan termi, tuo tahdottoman lampaat, hän aina säännöllisin väliajoin laittaa Facebookiin päivityksen, jossa hän sanoo, että ei arvosta tipan tippaa näitä "tahdottomia lampaita". Hän viittaa sillä melkein kaikkiin, ja todella kurjaan tyyliin. Ehkä joskus tässä lähipäivinä sanon hänelle sitten senkin, että varmaan suurin osa siitä, minkä Salla kokee "tahdottomaksi lampaudeksi" on itse asiassa ystävällisyyttä, huomaavaisuutta.

Tänään mentiin kolmistaan taas istumaan ja kysyin sen Sallan halveksuman "onko teille väliä minne mennään istumaan", kun Sallan mielestä tuo tarkoittaa edelleen sitä, että en vain osaa päättää mitään itse. No, Sallalta ei tuota kommenttia tullut, koska tämä nainen joka meidän mukana oli, sanoi, että olisi tosi kiva jos voitaisiin mennä jonnekin missä hän voi olla varjossa, koska suora auringonpaiste saa hänen päänsä särkemään. Tuossa teki mieli sanoa Sallalle, että oliko tuo nyt sitten sitä lampautta, mitä tein, kun otin huomioon sen, että jollain saattaa olla joku hyvä syy olla istumatta siihen paikkaan, johon minä ehkä haluaisin.

Ja sitten kun istuttiin niin Salla selitti taas "faktana", miten hän oli nähnyt Yleltä dokumentin, jossa testattiin sitä, kuinka paljon kaasua mies ja nainen päästelevät vuorokauden aikana. Siihen liittyi jonkinlainen muovipussityylinen housujuttu, johon se kaasu jäi jumiin. Sitten Salla sanoi, että kun noista kahdesta sillä miehellä oli enemmän kaasua siellä säilössä, niin siinä dokumentissa julistettiin, että miehet piereskelevät enemmän. Minä sitten sanoin, että ai jaa, minä olen nähnyt vähän samantyyppisen dokumentin, tuli Yleltä joo, siinä ne nainen ja mies olivat joitain cowboy-tyylisiä tai pukeutuivat niin. Salla sitten sanoi, että joo taisi olla sama dokumentti, se hänen muistikuvansa täsmäsi siihen kertomaani. Sitten minä kuitenkin sanoin, että sen tutkimuksen tuloksen muistan kylläkin aika lailla erilailla: sillä miehellä oli enemmän kaasua siellä mittausjutussa, mutta että siinä sitten ne ammattilaiset sanoivat, että todellisuudessa ei ole yhtään mitään sääntöä, että piereskelevätkö miehet enemmän kuin naiset, vaan että se johtuu ainoastaan suolistossa olevien bakteerien määrästä ja aktiivisuudesta.

Tiedän, että todennäköisesti olen todella ärsyttävä, kun vähän väliä Sallan puheen päätyttyä sanon: "Itse asiassa..." Mutta en vain voi olla hiljaa! Muutenkin minua ärsyttää, jos kuulen joitain tuollaisia juttuja, joissa on joku asiavirhe tai muu, mutta kun sellainen tulee Sallalta, joka tuntuu olevan höpönlöpön kuningatar, niin vain ärsyynnyn. Ja Salla pitää aina kiinni kannastaan, vaikka hänellä ei olisi muita perusteita kuin "minä vain tiedän" tai "minä muistan". Sama tilanne oli sukupuolineutraalin avioliiton suhteen, kun Salla väitti faktana, että rekisteröidyssä parisuhteessa saa ottaa yhteisen sukunimen. Minä olen asiasta lukenut paljon, koska se kiinnostaa, ja tiedän, että yksi ero avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä on se, että jälkimmäisessä yhteistä sukunimeä ei saa. No, Salla väitti moneen otteeseen vastaan, kunnes sitten kerran päätin hankkia todisteita, ja linkitin hänen Facebook-seinälleen linkin oikeusministeriön nettisivuilta, ja kopioin sen tärkeän pätkän vielä erikseen siihen kommenttiosioon, että rekisteröity parisuhde ei vaikuta sukunimeen. Tuo jälkeen Salla ei ole maininnut asiaa lainkaan, ei edes kommentoinut, että oli nähnyt sen linkkini ja että hän oli väärässä.

Kauheaa valitusta taas Sallasta, mutta jotenkin minun täytyy saada jäsenneltyä näitä asioita, jotta voin olla reilu Sallaa kohtaan, tietää paremmin, mitä ajattelen hänestä, listata Sallan epäloogisuuksia saadakseni lisää itsevarmuutta sanoakseni vastaan, ja miettiäkseni, että mitä ylipäätään voin nykytilanteelle, onko mitään, mitä voisin tehdä tai voisinko sanoa Sallalle asiasta jotenkin rakentavasti, ilman että minusta tulee se, josta sitten Salla selittää kaikille jotain värittynyttä tarinaansa.

Se piti vielä sanoa, että kun Salla selitti sille naiselle tänään, miten se mies oli uhannut häntä väkivallalla, ja se miehen vähänniinkuin tyttöystävä oli sanonut tälle miehelle pari kertaa aika laimeasti, että älä nyt viitsi, niin minä siihen sanoin, että minunkin teki kyllä mieli sanoa, että älkää nyt viitsikö, aikuiset ihmiset. Siihen Salla sanoi, että jos hän olisi tuollaisessa tilanteessa ja joku hänen kaverinsa tulisi sanomaan HÄNELLE, että älä viitsi, niin hän kyllä suuttuisi ja sanoisi, että mee nyt vittuun siitä tai mä lyön kohta sua, koska Sallan mielestä tuollainen puuttuminen tarkoittaisi sitä, että häntä yritetään kieltää puolustamasta itseään.

Joten jos olisin Salla, niin nyt minäkin voisin ruveta levittämään tarinaa siitä, miten Salla uhkaili minua väkivallalla, vieläpä paremmalla syyllä, koska kukaan ei siinä keskustelussa lauantaina baarissa puhunut mitään väkivallasta eikä lyömisestä eikä mistään, paitsi Salla, joka alkoi jankkaamaan, että uhkailetko sä mua, uhkailetko sä mua, jne.

Mutta ehkä terapeuttini keksii tähän tilanteeseen jotain, tai älyää kysyä minulta jotain, mikä saisi minut älyämään, miten tässä tilanteessa pitäisi toimia. En vain jaksaisi draamaan, mutta en myöskään oli tyytyväinen siihenkään, jos vain vierestä kuuntelelisin ja katselisin, miten Salla selittää kaikille jotain, että tämä tyyppi uhkaili häntä väkivallalla todella uhkaavassa tilanteessa, tms. Ja nyt mietin taas sitä, mitä se joku mies, jolle kävin juttelemassa kesällä sen jälkeen kun olin päässyt pakkohoidosta, kysyi, että jos minä kuulen Sallalta suunnilleen kaiken, mitä esim. Jaska on sanonut minusta, niin selittääkö Salla minunkin asiani eteenpäin? En tiedä. Salla on mukamas niin rehti ja reilu ja suora, mutta silti juoruaa kaikesta ja kaikista näiden seläntakana, niin että tämä kohde ei ylipäätään tiedä, että hänestä juorutaan.

Toivon kuitenkin, ja jotenkin jaksaisin uskoakin, että jos Salla selittäisi minusta jotain ihmeellistä, mustamaalaisi minua, sanoisi, että olen jotenkin todella kurja ja häijy ihminen, niin että minut tunnettaisiin kuitenkin niin hyvin keskuksella, että kaikkea soopaa ei uskottaisi. Jo nytkin tuntuu, että vaikka Salla puhuisi jollekulle jostain henkilöstä, jota tämä kuuntelija ei tunne, niin silloinkin Sallan sanoja ei oteta automaattisesti totuutena. Ja paitsi että minä päätän minun ja Jaskan suhteesta, eikä Salla, niin myös tämä kiltti nainen, vähänniinkuin tyttöystävä tuntuu myös tekevän omassa suhteessaan (tai vähänniinkuin suhteessaan) niin kun itse haluaa, eikä niin kuin Salla käskee.

Enkä minä ole lammas. Pyrin olemaan mukava ja kiltti, ja haluan uskoa hyvään ihmisissä, haluan ottaa huomioon heidät ja heidän mielipiteensä, vaikka olisinkin itse eri mieltä. Mutta ehkä olen vähän lammas Sallan suhteen, pitäisi kai enemmän sanoa hänelle, että mielestäni on käsittämättömän törkeää, miten hän joitain ihmisiä kohtelee. Mutta jotenkin vain ajattelen, että tuo on joku vaihe, hän ehkä muuttuu (vaikkakin Salla sanoi minulle viime viikolla, että ei halua muuttua yhtään minkään asian suhteen, ei hän koe, että hänen tarvitsee muuttua) ja kaikissa on niitä huonoja puolia, joten kun me kaikki ollaan mielenterveyskuntoutujia, niin kuka minä olen vaatimaan täydellisyyttä keneltäkään. Mutta pidän Sallastakin kaikesta tuosta huolimatta, en vain kaikista hänen piirteistään, joten en haluaisi loukata häntä liikaa.

Yksinkertaiset ja mutkattomat ihmissuhteet olisivat tähän kohtaan kivoja, mutta täydellisen mutkattomia ihmissuhteita ei kai olekaan? Onneksi on tarkoitus nähdä Nania tällä viikolla ja hänen kanssaan on harvoin mitään draamaa. Ja Nan on se ainoa, joka tuntuu olevan minun ja Jaskan jutussa minun puolellani, rippumatta siitä, mitä minun ja Jaskan suhteelle käy tai ei käy, tai mitä minä päätän tehdä. Plääh. Kyllästyttää kaikki valittaminenkin jo, tuntuu että en muuta teekään.