Marc Forster onnistuu yhdistämään taitavasti huumoria vakavien asioiden yhteyteen tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Finding Neverland – Tarinan lähteillä (2004). Elokuva kertoo näytelmäkirjailijasta, Sir James Matthew Barriesta, joka kirjoitti kuuluisan lastennäytelmän Peter Pan. Elokuva sijoittuu siihen vuoteen, 1905, mutta täysin tosiasioissa se ei pysy, vaan mukaan on liitetty ohjaajan omia ideoitakin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pääroolissa nähdään Johnny Depp, joka tekee loistavan roolityön J. M. Barriena, joka saa innoitusta parhaan näytelmänsä kirjoittamiseen leskeksi jääneestä naisesta ja tämän neljästä pojasta. Elokuvassa nähdään myös Kate Winslet leskiäidin roolissa, Julie Christie hänen viileänä äitinään ja Dustin Hoffman J. M. Barrien teatterijohtajana.

 

Kun näytelmä Peter Pan lopulta valmistuu elokuvan loppupuolella, on siitä elokuvassa näkyvät katkelmat tehty niin hyvin, että elokuvan katsoja haluaisi luultavasti itsekin vajota mukaan elokuvan kohtaukseen katsomaan näytelmän alusta loppuun. Elokuva rakentuu kauniiden ympäristöjen ja koskettavien tapahtumien ympärille, mutta hyvän huumorin ansiosta siitä ei tule liian raskasta.

 

Elokuva kertoo pohjimmiltaan kasvamisesta pojasta mieheksi – ja kasvamatta olemisesta ja lapsenmielisyyden säilyttämisestä aikuisenakin. Myös Jan A. P. Kaczmarek, joka on säveltänyt elokuvaan käsittämättömän loistavan ja satumaisen musiikin, on mukana kuljettamassa katsojaa satumaailmaan.

 

Elokuva on yksi hienoimmista ja koskettavimmista elokuvista, ja alle kahteen tuntiin on onnistuttu kiteyttämään kaikki, mitä hyvä elokuva tarvitsee. Missään kohtaa elokuva ei kangertele eikä seuraaminen ole vaikeaa, vaan J. M. Barrien elämää on helppo ja miellyttävä seurata. Näennäisestä yksinkertaisuudesta tuleekin katsojalle matkalippu todelliseen Mikä-Mikä-Maahan.

 

tn2_finding_neverland_4.jpg

J. M. Barrie (Johnny Depp) opettaa lapsenmielisyyttä pienelle Peter-pojalle (Freddie Highmore).

 

Kesto: 106 minuuttia

Ikäraja: K-7

Näyte musiikista: http://www.youtube.com/watch?v=Qy3UlQ-RRrc