Huomiseksi pitää olla valmiina essee, enkä ole edes puolivälissä. Lisäksi stressaan viikonloppua, koska silloin on yhdet syntymäpäiväjuhlat ja minua hermostuttaa, koska siellä nyt sitten on kauheasti taas vieraita ihmisiä. Ne ovat nyyttärimeiningillä ja ajattelin, että voisin viedä sinne vaikka viiniä tai jotain, mutta ongelma on se, että kyseinen henkilö on vegaani ja ilmeisesti melkein kaikessa perunalastuista popcorneihin ja viineihin on jotain eläinperäistä. Ajattelin aluksi, että viinithän eivät voi olla muuta kuin vegaanisia, mutta ajattelin varmistaa asian, koska kaikenlaisten elintarvikkeiden valmistamiseen ja muuhun käytetään kaikenlaisia aineita joista minulla ei ole aavistustakaan. Ja kävi ilmi, että viini ei ole vegaanista. Osa viineistä kai on, lähinnä kai kosher-viinit, mutta ilmeisesti nekään eivät välttämättä ole 100% vegaanisia.

En halua möhlätä tässä, koska edellisen kerran kun näin tätä ihmistä, keskustelimme asiasta ja tuli hyvin selväksi, että koska minä syön välillä lihaa, niin käytännössä siten olen myös vastuussa eläinten joukkoteurastuksista ja yleisestä kidutuksesta. Tässä on vähän sama kuin silloin kun olin menossa sen yhden ei-niin-kivan miehen (joka kuoli tänä vuonna) synttäreille vuosia sitten, näin vaivaa ostaakseni hänelle jotain, jolla voisin osoittaa, että olen kuunnellut mitä hän puhuu ja että kunnioitan häntä ja hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään. Hän ei juonut lainkaan alkoholia, joten ostin hänelle nätissä pullossa alkoholitonta kuohuviiniä. Ja nyt haluan tehdä tämän oikein, täsmälleen oikein, koska nämä ovat tämän ihmisen synttärit ja haluan osoittaa kunnioittavani hänen vakaumustaan ja toimia hänen toiveidensa mukaan. Olisinhan vain voinut valita jotain siltä vegaanituotteiden naposteltavien listalta, ja valitsenkin vielä, mutta jotenkin haluaisin osoittaa nähneeni vaivaa.

Ja nyt aloin miettiä, että jos tuotteessa on hiivaa, niin eikö se ole eläinperäinen tuote? Ja nopealla googlauksella sain selville, että koska hiiva luokitellaan yksisoluisiin sieniin, se ei siten ole eläinkunnan tuote. Tuntuu jotenkin tyhmältä nyt, kun en ole aikaisemmin tajunnut, miten vaikeaa olisi olla vegaani, mutta ehkä tässä saa vähän erilaista näkökulmaa asioihin. Sentään on netissä joku sivusto, mihin on listattu kaikki vegaaninen/ei-vegaaninen.

Mutta pahuksen essee vielä pitäisi saada parempaan kuntoon tänään, mieluusti vielä valmiiksikin, kun huomenna on taas tekemistä, kun äitini tulee käymään. Hän on ollut nyt eläkkeelle jäätyään jotenkin rauhallisempi ja vähemmän ärsyttävä, joten olen nyt parin kuukauden ajan tullut hänen kanssaan paremmin toimeen, mikä on ihan kiva. Stressaa nyt vain ne synttärit ja kaikki siihen liittyvä: mitä laitan päälle, miten siellä menee, jne. En ole tämän naisen luona ennen käynyt, joten sinne löytäminenkin vähän hermostuttaa. Natalian piti tulla sinne, mutta hän perui sen, koska on ulkomailla nyt. On sinne tulossa muutama jonka tiedän, mutta kaikki vähän vähemmän tuttuja kuin vaikka Natalia, joten hermostuttaa. Toisaalta sitten on todella kiva, että minut kutsuttiin ja haluan mennä, vaikka toisaalta en halua mennä, koska sitten ei tarvitsisi jännittää. Mutta jos jätän menemättä, niin sitten ei välttämättä kutsuta jatkossa ja olisi kivaa, jos minulla olisi edes jonkinlainen sosiaalinen elämä. Ja edelliset stressaavat bileet menivät oikein hyvin, joten luulisi, että nyt jännittäisi vähemmän, mutta kun ei se näköjään toimi niin.