Huh. Olipas raskas viikko. Olen ihan poikki, koska jätin viime yönä nukkumisen melkein kokonaan väliin ja otin vain tunnin nokoset. Tänään oli sekä yksi etätentti että koodauksen lopputyön lopullinen palautus. Sain kuin sainkin kaiken tehtyä valmiiksi. Itse ohjelman sain toimimaan joskus puoli viiden aikoihin aamuyöstä, minkä jälkeen saatoin kerrata vähän siihen tenttiin, joka alkoi heti yhdeksältä. Minulla olisi ollut aikaa nukkua enemmänkin, mutta siinä vaiheessa kävin jo niin ylikierroksilla, koska olin niin stressaantunut, väsynyt ja lisäksi vetänyt kauheat määrät Coca-Colaa ja kahvia koko illan ja yön, jotta pysyisin hereillä, joten sain nukuttua vain noin tunnin.

Tänään sitten herättyäni minulla oli hieman aikaa ennen tenttiä ja aloin selvittämään, mikä on Javadoc ja miten sellainen tehdään, koska minun täytyi liittää se myös siihen koodaustyön palautuksen yhteyteen. Sain sen jopa tehtyä suhteellisen yksinkertaisesti ja sen jälkeen yritin vain psyykata itseni, että okei, nyt rauhoitun, jotta pärjään siinä etätentissä ja jotta sen jälkeen voin sitten keskittyä pikaopiskelemaan sen, että miten hemmetissä se UML-luokkakaavio oikein tehdään. No, en ole ihan tyytyväinen siihen lopulliseen luokkakaavioon, mutta on kauhean vaikea ymmärtää sitä opettajan antamaa tehtävänantoa, kun se on tyyliä: "Esitä attribuutti luokkasymbolin attribuuttitasolla, jos attribuutti on alkeistyyppinen tai Javan omaa luokkatyyppiä." Kun siis tosiaan ainoat sanat, jotka tuostakin lauseesta ymmärrän, ovat "esitä", "jos", "on", "tai", "Javan" ja "omaa", eikä sillä pääse kauhean pitkälle. Sen tiedän, että attribuutti on joku juttu, joka määritellään jossain siellä koodissa, mutta en ole ihan varma mikä se on. Vai onko se muuttuja? Vai ovatko attribuutti ja muuttuja sama asia? Vai ovatko kaikki attribuutit muuttujia, mutta kaikki muuttujat eivät välttämättä attribuutteja? Vai jotain ihan muuta? On tuskallista, kun tuollainen analyysi pitää tehdä lauseen jokaiselle sanalle, eikä siitä silti saa selkoa. Osaan kyllä koodata kai ihan hyvin, mutta kun siinä itse koodin tekemisessä ei joudu ikinä käyttämään noita sanoja, niin mistä ne voisi tietää? Mutta opettaja silti olettaa, että me osataan ne sanat jotenkin automaattisesti tai pystytään jotenkin päättelemään ne. Ja tosiaan kyse ei ole yhdestä termistä siellä täällä, vaan vaikka häneltä kysyisikin apua johonkin, jota en ole ymmärtänyt, niin hän vastaa silti sillä samalla termihyökyaallolla, ihan kuin hän olisi täysin kyvytön puhumaan ymmärrettävästi.

Äh, ärsyttää koko opettaja, kun hän on vain niin käsittämättömän paska siinä opettamisessa. Varmasti hän osaa koodata hyvin ja tietää paljon, mutta jos hän ei kykene selittämään asioita niin että aloittelija ymmärtää ne, niin miksi hemmetissä hän sitten toimii aloittelijoiden opettajana?

Ajatus nyt poukkoilee, kun käyn niin ylikierroksilla. Maanantain ja tiistain välisenä yönä minulla oli ihan järkyttävä migreenikohtaus. En tosin tiedä, oliko se migreenikohtaus, koska juuri maanantaina oli ollut se uusi lääkärikäynti ja se lääkäri sanoi, että jos en tiedä, onko "jyskyttävä" oikea sana kuvaamaan sitä päänsärkyä, niin hän ei voi kuulemma diagnosoida migreeniä. Mutta mikä sitten olikaan, niin silloin ma-ti välisenä yönä heräsin joskus kolmen aikoihin ihan hirveään päänsärkyyn. Otin heti särkylääkkeen, mutta eihän se ehtinyt auttaa, kun noin puolen tunnin kuluttua heräämisestä alkoi se oksennusvaihe. Sitten minä oksensinkin säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin seuraavat kolme tuntia ja sen aikana siis useita kymmeniä kertoja. Se oli ihan hirveää, en edes muista, milloin olisi viimeksi ollut noin kamala olo ja sattunut noin paljon.

Ja kun minä sitten istuin sen pahimman vaiheen aikana vessan lattialla odottamassa seuraavaa oksennusaaltoa, yritin kauheasti tunnustella sitä kipua ja miettiä, että onko se nyt sitä jyskyttävää kipua. Enkä edelleenkään tiedä. Se on vain kipu, joka sattuu. Sen tarkempi kuvaileminen on kuin joku kysyisi, että onko tämä vihreä nyt merenvihreä, mintunvihreä vai teenvihreä, kun minä näen vain vihreän värin. Tuo on tosin huono esimerkki, koska ihan selkeästi vihreän eri sävyt on helppo nähdä. Mutta en tiedä, ehkä joillekin muille myös erityyppiset kivutkin on helppo tunnistaa. Toki minulla on ollut vastaavia kohtauksia ennen migreeniestolääkkeen aloitusta, mutta nyt kipu oli siihenkin nähden poikkeuksellisen paha ja oikeasti mietin siinä kivun aikana, että onko se vain ihan joku päänsärkykohtaus vai jotain vakavampaa. Harkitsin soittamista päivystykseen, koska pelkäsin, että jotain on oikeasti pielessä, koska kipu oli niin sanoinkuvaamaton, että kaikki aikaisemmat päänsärkykohtaukset oksentamisineen tuntuivat siihen verrattuna vain pikku kolotuksilta. Lopulta se meni kuitenkin ohi ja oksennusaallot harvenivat ja joskus seitsemän aikoihin aamulla oksensin muistaakseni viimeisen kerran.

Sitten tiistaina kun heräsin joskus iltapäivästä ihan ihmisrauniona sen kauhean säryn ja vielä kauheamman oksentamisen jälkeen, piti kasata itsensä ja alkaa tekemään latinan loppukäännöstä. Tein sitä yhteensä 12 tuntia, ehkä 9 tuntia tehokkaasti ja palautin sen vähän myöhässä ja laadultaan osittain kyseenalaisena. Ja sen jälkeen olen tehnyt sitä koodia ja yrittänyt muka lukea tenttiin. Sentään se nyt noin kuukauden kestänyt migreeni-tai-mikä-onkaan-päänsärky tuntui lähtevän sen pahan oksentamisen jälkeen, niin olen oikeasti pystynyt tekemäänkin jotain. Olo on tuntunut ihan eriltä sen jälkeen, pelkästään se, että ei ole pahaa kipua lainkaan saa olon kehon tuntumaan siltä kuin kelluisi jossain lämpimässä vedessä ja pienet aallot vähän hyväilisivät sieltä täältä. Kuulostaa ehkä tyhmältä mielikuvalta, mutta kivuttomuus ei tunnu vain neutraalilta, vaan suorastaan taivaalliselta hemmottelulta! Ihan täysin kivuton en ole, joku päänsärky vaanii vielä taustalla, kun liikutan silmiäni, mutta se ei ole lainkaan samanlainen ylivoimainen kipu, joka puurouttaa ajatukset ja saa olon tuntumaan koko ajan pahoinvoivalta.

Tentistä on vaikea sanoa, miten se meni, kun en tiedä, mikä arvosteluasteikko siinä on. Me saatiin käyttää tentin aikana kaikkia materiaaleja, joita opettaja on kurssilla antanut, mutta eihän sitä kaikkea ehtinyt käymään siinä läpi. Sain 8 tehtävää 13 tehtävästä ainakin oman arvioni mukaan enimmäkseen oikein, yhden puoliksi oikein ja loput jäivätkin joko tyhjiksi tai arvauksiksi. Ei kai pitäisi stressata liikaa, kun siinä on uusintamahdollisuuskin, mutta tietysti harmittaa, kun en käytännössä lukenut tuohon lainkaan ja se varmasti näkyy arvosanassa.

Ja ei, nyt en saa levätä, vaan nyt pitäisi laittaa iso vaihde päälle gradun suhteen. Sanoin opettajalle, että teen ainakin ensimmäisen version koko gradusta ensi viikon aikana valmiiksi, mikä on aika kunnianhimoinen tavoite. Mutta on pakko tehdä, koska aika loppuu muuten kesken, kun tutkinto-ohjelman opintosuunnitelma muuttuu syksyllä, joten gradu on saatava tämän lukuvuoden aikana kirjoille, koska olen tehnyt sen jo sen vanhan opintosuunnitelman mukaiseksi. Että näin. Mutta toivon, että päänsärky pysyy poissa ja että pystyn tekemään sitä gradua yhtä hulluna kuin olen nyt tehnyt näitä muita kursseja. Tämään tosin en tee enää muuta nyt kun koodaustyökin on palautettu, vaan yritän rauhoittua ja mennä aikaisin nukkumaan, jotta saisin jotenkin ladattua vähän akkuja taas.

Mutta olo on ylienerginen, tuntuu, että en voi pysähtyä. Pesin uuninkin jo ja olen harjoitellut vihdoinkin sitä Bohemian Rhapsodyn loppuosaa. Tämä on ihan hyvä nyt tässä kohtaa, mutta huolestuttaa jo etukäteen, että mitä sitten, kun kaikki on tehty loppuun ja on pakko hidastaa. Yritän kuitenkin rauhoittua vähän jo nyt, jotta saan nukuttua sitten illalla.