Höhöhööhöhöhö. Joo. Olo on hutera. Väsyttää ja pyörryttää. Tai oikeastaan huimaa. Pyörrytys on kuulemma eri. Ja siinä... Siinä selosteessa, mikä on aina siellä lääkepaketissa, mainittiin erikseen heitehuimaus ja kiertohuimaus. Että en ole yhtään varma, mitä tämä huimaus on.

Tulin siis keskussairaalasta neurologian päivystyksestä joskus alkuillasta ja koko reissun yhteispituudeksi kertyi suunnilleen neljä ja puoli tuntia. Suurin osa siitä meni odotushuoneessa istuen. Ja välillä tuli sisään aina joku, joka meni minun edelleni, vaikka välillä kyyneleet valuivat pitkin poskia, kun kipu yltyi niin kauhean kovaksi. Ensiksi otettiin vain verenpaine ja tarkistettiin syke ja lämpö. Kaikki oli okei, joten minut laitettiin odottamaan (oli muuten hieno vehje se, johon minut kytkettiin, melkein kuin telkkarissa, ja sitten verenpaineeni ja sykkeeni näkyivät sellaisella näytöllä...!). Sitten otettiin verta verikokeita varten sanottiin, että tunnin sisällä lääkäri katsoo. No, sitten meni suunnilleen tunti ja vihdoin ja viimein pääsin lääkärille. Tämä lääkäri tosin oli nuori ruotsinkielinen mies, joka ei puhunut suomea niin kauhean hyvin, joten välillä oli ymmärrysvaikeuksia puolin ja toisin.

Tehtiin neurologisia kokeita, sellaisia älyttömiä, että pitää tehdä erilaisia liikkeitä, kuten vaikka laittaa silmät kiinni, sitten levittää kädet suoraksi sivuille ja koskea sitten käsillä vuorotellen nenänpäätä. Sen jälkeen lääkäri sanoi, että aika ihmeellistä, että se meidän terveyskeskuksen lääkäri oli lähettänyt minut sinne, kun näytti ihan ilmeiseltä, että minulla olisi trigeminusneuralgia, eli kolmoishermosärky. Sitä kuvataan muunmuassa seuraavasti: "Kyseessä on yksi kovimmista kiputiloista ja se pysäyttää kaiken muun toiminnan."

Terveyskeskuksessa kokeiltu migreenitäsmälääkenenäsuihke ei auttanut yhtään, vaikka ilmeisesti se on aika vahvaa tavaraa, eikä auttanut myöskään kodeiinistä morfiiniksi muuttuva kipulääke, jota kokeiltiin sen jälkeen. Sen jälkeen vaihtoehtona oli antaa suurempi annos sitä morfiiniperäistä lääkettä, mutta koska sillä ja mielialalääkkeelläni saattaa olla yhteisvaikutuksia, se lääkäri ei uskaltanut kokeilla sitä. Ja terveyskeskus oli jo menossa kiinni ja viikonloppu tulossa, niin minut lähetettiin pois tieltä.

Sain Lyrica-lääkettä, jota käytetään hermokivun lievittämisen lisäksi myös epilepsialääkkeenä. Särkyyn siis auttaa kuitenkin vasta joskus muutaman päivän päästä. Siksi heti kotiin päästyäni nappasin kaksi Buranaa ja yhden toisenlaisen särkylääkkeen. Kipu oli niin voimakas, että ei huolettanut yhtään.

Nyt olo on sekava ja minua huimaa ja on sellainen "humalamainen" olo. Tuntuu siltä, että olen kirjoittanut varmaan miljoona ja yksi kirjoitusvirhettä, mutta kun ajatus ei oikein kulje.

Tämä särkyjuttu ei hoidu vain lääkkeillä, vaan minun pitää käydä terveyskeskuksessa säännöllisesti, jotta he voivat seurata, miten tapaus edistyy. Ja voi olla, että minua lisäksi testataan hieman lisää, koska netissä ainakin sanottiin monessa paikassa, että etenkin nuorilla ihmisillä kolmoishermosärky saattaa olla MS-taudin ensioire. Toivon kyllä että ei. Minulla on jo ihan tarpeeksi sairauksia.

Tuntuu pahalta, sillä vaikka miten yritän selittää asiaa, minusta tuntuu, että ei kukaan vain tajua, miltä minusta tuntuu. Äitikin on ajoittain niin välinpitämätön kipuni suhteen. Paitsi silloin, kun tänään saavutin siellä odotushuoneessa 9,6 -arvoisen kivun. Se oli se, kun kyyneleen valuivat poskia pitkin. Olin puolitajuissani, mutta rutistin silmiä kiinni. Tärisin ja jännitin lihakseni äärimmilleen, koska se tuntui ainoalta järkevältä asialta tehdä. Ja sitten kipukohtauksen jälkeen kun yritin ottaa nenäliinaa käsiini, en saanut käsiäni hetkeen toimimaan, kun olin puristanut käsiä nyrkkiin niin voimakkaasti ja pitkään, että käteni melkein kramppasivat.

Ja mitähän vielä. Pyörryttää ja janottaa ja juon Hatwallin Jaffaa, kun on vähän huono olo. En ole liiemmin syönyt tänään, joten voi olla senkin aiheuttamaa. Olo on hyvin kuollut. Ärsyttää kaikki tulevat tarkistukset. Kai minä nyt osaisin itse seurata sitä, että auttaako lääke vai ei ja että kuinka nopeasti.

Mutta nyt menen nukkumaan, kun on viimein viikonloppu ja Jaffakin loppui juuri.